اخبار مهمکمیسیون اقتصادی

بانک مرکزی سیاست‌گذاری ارزی در بازار رسمی را با حفظ بازار غیر رسمی، نقض کرده است

آستان بهارستان؛ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی معتقد است؛ اگر هدف از تشکیل بازار توافقی ارز، تک نرخی شدن دلار است بنابراین بازار غیر رسمی ارز باید محدود و یا به طور کل جمع شود اما بانک مرکزی این کار را نکرده و به دنبال حفظ این بازار است.

روح الله ایزدخواه با اشاره به سیاست گذاری ارزی دولت گفت: در جریان سیاست گذاری ارزی موجود، متاسفانه بانک مرکزی در بهترین حالت مشغول رقابت با خود است.

نماینده مردم «تهران، ری، شمیرانات و پردیس» در مجلس شورای اسلامی  ضمن تاکید بر این نکته که یکی از اهداف پنهانی بانک مرکزی در افزایش نرخ ارز تامین کسری بودجه دولت است، ادامه داد: اگر بر این مسئله تمرکز نکنیم و به آن نپردازیم، در بهترین حالت دولت و به ویژه بانک مرکزی مشغول رقابت با خود است.

بانک مرکزی در بازار رسمی و  غیر رسمی ارز مداخله دارد 

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره چرایی این مسئله اظهار کرد: به واقع بانک مرکزی همزمان هم در بازار رسمی و هم در بازار غیر رسمی ارز حضور دارد و این معنا و مفهومی نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه طبق آمارهای صریح خود بانک مرکزی، این نهاد هم در بازار رسمی و هم در بازار غیر رسمی مداخله ارزی دارد، ادامه داد: این موضوع اساساً با اصل تک نرخی شدن قیمت ارز در منافات است.

اگر بانک مرکزی به معنای واقعی به دنبال تک نرخی شدن نرخ ارز است چرا باید بازار غیر رسمی ارز را حفظ کند؟

این نماینده مجلس شورای اسلامی با طرح این پرسش که چرا بانک مرکزی در بازار غیر رسمی ارز نیز مداخله می‌کند؟ تاکید کرد: بخشی از تامین ارز بازار غیر رسمی که عمده مصرف آن برای قاچاق کالاست توسط بانک مرکزی انجام می‌شود،از این رو به همین دلیل است که بانک مرکزی تاکید دارد که کاری به افزایش قیمت این نرخ ندارد.همچنین اگر بانک مرکزی به معنای واقعی به دنبال تک نرخی شدن نرخ ارز است چرا باید بازار غیر رسمی ارز را حفظ کند؟

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به حضور رئیس کل بانک مرکزی در جلسه کمیسیون اقتصادی و ارائه آمارهایی در این بخش تاکید کرد: به موجب صراحت آمارهایی که امروز رئیس کل بانک مرکزی در کمیسیون اقتصادی ارائه کرد،مشخص شد که این نهاد مشغول مداخله در بازار غیر رسمی ارز است؛ بنابراین بانک مرکزی به نحوی بازار غیر رسمی ارز را به رسمیت شمرده و آن را حفظ می‌کند تا مکانیزم دوگانه بازار ارز رسمی و غیر رسمی پابرجا باشد.

بانک مرکزی به دنبال حفظ بازار ارز غیر رسمی است

این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به تشکیل بازار ارز توافقی بیان کرد: اگر هدف از تشکیل بازار توافقی ارز، تک نرخی شدن دلار است بنابراین بازار غیر رسمی ارز باید محدود و یا به طور کل جمع شود اما بانک مرکزی این کار را نکرده و به دنبال حفظ این بازار است.همچنین بانک مرکزی به اسم مداخله و اینکه نمی‌گذارد نرخ در بازار غیر رسمی ارز بالا رود،سیاست‌های خود در بازار غیر رسمی را نیز دنبال می‌کند. بنابراین این مسئله نخستین خطای راهبردی است که بانک مرکزی به صورت آگاهانه در این بخش انجام می‌دهد.

گردش منابع چندین میلیارد دلاری بانک مرکزی در بازار غیر رسمی ارز

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بانک مرکزی بر مبنای این سیاست دوگانه، همواره سیاست ارزی خود در بازار رسمی را با حفظ بازار غیر رسمی، نقض می‌کند. از سویی دیگر هدف از تشکیل بازار رسمی ارزی در کشور این بوده که بازار غیر رسمی جمع شده و نرخ ارز به سمت یک نرخ حرکت کند و نتیجتاً رانت ارزی کاسته شود اما بانک مرکزی با مداخله در بازار غیر رسمی ارزی،حداقل چندین میلیارد دلار را در این بازار به گردش انداخته و با این مسئله تیشه به ریشه خود می زند. بنابراین بر مبنای این رویکرد، بانک مرکزی مشغول رقابت با خود است و سیاست گذاری ارزی در بازار رسمی را با حفظ بازار غیر رسمی، نقض می‌کند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بانک مرکزی نام این رویکرد را کنترل بازار می‌گذارد، تاکید کرد: این در حالیست که این قبیل سیاستگذاری‌ها به نوعی اصالت بخشی به بازار غیر رسمی ارز بوده و اسم آن کنترل بازار نیست.

ایزدخواه با اشاره به دومین نکته خود پیرو سیاست ارزی دولت بیان کرد: همچنین هنوز که هنوز است متوجه نشدم که چرا منشا ارز واردات برای بانک مرکزی مهم است؟  بانک مرکزی تاکید دارد که تقاضا برای واردات بالاست و یکی از دلایل افزایش نرخ ارز هم همین نکته است،این در حالی است که تقاضا برای ارز به شدت در وزارتخانه‌ها به ویژه در وزارت صمت کنترل شده و امضای طلایی در دست یک نفر است و آن هم به صورت قطره چکانی ارز را تامین می‌کند.

وی با بیان اینکه بر مبنای قوانین، میزان کالاهای وارداتی محدود شده است، بیان کرد: همچنین منابع واردات خودرویی که ما در مجلس قبل به تصویب رساندیم به شدت به صورت قطره چکانی اجرا شد و به طور کل ۲۰ هزار خودرو تا پایان سال گذشته از محل قانون مصوب به کشور وارد شد. بنابراین دوستان ما در بانک مرکزی افزایش قیمت ارز را نشئت گرفته از تقاضا برای واردات می‌دانند که باید گفت اصلاً شرایط بدین نحوه نیست. حتی اگر ما این موضوع را هم بپذیریم، باز هم  بانک مرکزی در رقابت با خود قرار گرفته است.

وی درباره چرایی ایجاد منشا  ارز واردات از سوی بانک مرکزی تاکید کرد: چرا باید واردکننده  به دنبال تامین ارز خود از داخل باشد. همچنین چرا اجازه داده نمی‌شود در این شرایط از ارز اشخاص و ارز خارج از کشور استفاده شود؟ به واقع بانک مرکزی در این بخش تاکید دارد که این مسئله به منابع داخلی فشار وارد می‌کند،اما سوال من این است که به کدام منابع داخلی؟ بانک مرکزی همچنین تاکید دارد این مسئله به منابع کف خیابان نیز فشار وارد می‌کند. خب این سوال مطرح می‌شود که مگر منابع کف خیابان نیز تحت کنترل بانک مرکزی است؟بنابراین بانک مرکزی کنترل کف خیابان را ندارد و باید اجازه دهد تا این ارز در کانال رسمی واردات کالاهای موجه وارده شده و این ارز نیز به درد کشور بخورد و از ارز غیر رسمی به ارز رسمی تبدیل شود؛ متاسفانه این قبیل رویکردها نقض غرضی است که به وضوح در سیاست‌های بانک مرکزی دیده می‌شود و این نهاد مشغول بستن دست خود به دست خود است.

وی تاکید کرد:همچنین اگر وارد کننده درصدد این است که کالاهای مجازی را بر مبنای مجوزی که در اختیار دارد، وارد کند، باید اجازه دهیم تا ارز خود را خود تامین کند،اما بانک مرکزی تاکید دارد که این  ارز باید از ناحیه خودش تامین شود. در این شرایط وقتی ما سوال می‌کنیم که چرا منشا ارز را محدود کرده‌اید آنها به ما می‌گویند که این موضوع باعث جمع آوری ارز از کف خیابان خواهد شد که باید گفت البته این موضوع حتما به نفع بانک مرکزی است یعنی بازار غیر رسمی و کف خیابون را به نفع بازار رسمی جمع کند و این ارز را به سمت کانال واردات مجاز سوق دهد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز واردات کالاهای مجاز در اختیار دولت است، بیان کرد: امروز پارت به پارت واردات در کنترل دولت است. بنابراین اگر کسی می خواهد از ارز خودش استفاده کند باید این اجازه از سوی دولت به اشخاص داده شود اما متاسفانه دولت این کار را نکرده و منشا ارز تعیین می کند و به نوعی دست خودش را می بندد آنهم در شرایط جنگ نابرابر ارزی که ما محتاج به ورود ارز به داخل کشور هستیم؛ درست به مانند زمانی که شما در جنگ نظامی باشید و اما فرمانده به سربازش اجازه ندهد که از دشمن غنیمت بگیرد و با آن سلاح علیه دشمن بجنگد.بنابراین بانک مرکزی متعصبانه جلوی این رویکرد ایستادگی کرده ودلیل موجه و علمی را در این موضوع به ما ارائه نمی دهد.این موضوع هم از جمله رقابت هایی است که بانک مرکزی با خودش آغاز کرده و در واقع سیاست گذاری خود را نقض می کند.

وی در ادامه با بیان اینکه برخی مسئولین بانک مرکزی و وزارت امور خارجه در جلسه کمیسیون اقتصادی،افزایش قیمت ارز را به ورود ترامپ به عرصه سیاست ورزی منوط کردند، بیان کرد: اصل این رویکرد،رویکرد موجه ای نبوده و نیست چرا که ما در دوره گذشته ترامپ هم  ارز را کنترل و تثبیت کردیم.البته باید به این نکته توجه داشت که دولت، قبل از ورود ترامپ افسار ارز را رها کرد و فرمان به گرانی ارز داد. بنابراین این قبیل آدرس ها،فرافکنی است و افزایش قیمت به حضور ترامپ ربطی ندارد.متاسفانه آقایان به دنبال انداختن سیاست های غلط ارزی به گردن ترامپ هستند.

وی در ادامه با اشاره به مقاومت دولت در مسیر ورود سرمایه خارجی  از کشور چین به ایران بیان کرد: بنده عضو گروه دوستی – پارلمانی ایران و چین هستم. چینی ها به ما می گویند چرا در شرایط دشوار یاد ما می‌افتید و چرا ما برای شما یک آلترناتیو هستیم.

فرزین گفت که اثر افزایش قیمت ارز بر دارایی های ثابت مشهود است

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز چینی ها می توانند در حوزه انرژی،فناوری‌های خودرویی و سایر حوزه‌های مختلف فعالیت مشارکت آمیزی با ایران داشته باشند، بیان کرد: این در حالی است که دولت از این موضوع استقبال نمی کند. بنابراین اگر کشور با کمبود نقدینگی ارزی مواجه است چرا نباید در این شرایط از سرمایه خارجی استقبال شود؟ همچنین باید تاکید کنم این شرایط برای روسیه هم به همین منوال است و روس‌ها هم بعد از جنگ اوکراین نیز سرمایه‌هایشان آزاد شده و تشنه سرمایه گذاری در ایران هستند.بنابراین دوستان غفلت تاریخی از این موضوع کرده اند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به موضوع تورم انتظاری در جامعه تصریح کرد: متاسفانه آقایان از جمله در سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد هیچ برنامه‌ای برای تورم انتظاری ندارند.آقای فرزین در کمیسیون اقتصادی خودش به صراحت گفت که اثر ارز حداقل بر روی دارایی‌های ثابت مشهوده است و این یعنی نرخ برخی دارایی ها را افزایش می دهد. همچنین فرزین تاکید کرد که وقتی قیمت ارز جهش دارد، دارایی‌های ثابت هم افزایش پیدا می‌کند. از این رو وقتی آقای فرزین بر این نکته اذعان دارد. دیگر چرا در مورد تورم انتظاری برنامه ای از سوی آقایان ارائه نمی شود؟ مسئولین تاکید دارند که چون ارز تجاری را بر روی قیمت ۶۷ هزارتومان کنترل کرده اند، بنابراین دیگر قیمت کالاها افزایش چندانی پیدا نمی کند، اما از سوی دیگر تورم انتظاری را نمی‌بینند که جهش ارز، منجر به جهش تورم در کالا و دارایی های ثابت می شود.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به جریان افتادن طرح استیضاح وزیر اقتصاد،بیان کرد: از زمانی که موضوع استیضاح همتی در کمیسیون اقتصادی جدی شد، قیمت ارز  چند هزار تومان کاهش پیدا کرد و از ۹۴ هزار به ۸۸ رسید بنابراین این قبیل رویکردها نشان می دهد که افزایش قیمت ارز در کشور تنها عاملی اقتصادی نداشته و حتما سیاسی و روانی است. بنابراین اینکه آقایان می گویند ما این مسائل را به بازار آزاد می سپاریم و تقاضا و عرضه خودش قیمت گذاری را شکل خواهند داد، حرف گزافی است

وی با بیان اینکه طبق بسیاری از آمارها امروز بانک مرکزی بیشترین مداخله را در بازار رسمی ارز دارد، بیان کرد: بنابراین دولت مشغول اداره کردن بازار رسمی ارز است.از سویی دیگر اینکه مسئولین می گویند این مسائل را به بازار آزاد واگذار می کنند تا به واسطه عرضه و تقاضا، قیمت شکل گیرد، حرف گزافی است چراکه بانک مرکزی مداخله گر اصلی است و بیشترین حجم عرضه و تقاضای ارز را بانک مرکزی دنبال می‌کند.در بازاری که یک سر آن قاچاق کالاست و یک سر آن کنترل دولتی است، دیگر بازار آزادی وجود ندارد. بنابراین ما یا بازار غیر رسمی یعنی بازار قاچاق کالا داریم و یا با بازار رسمی مواجه هستیم که بانک مرکزی مداخله گر اصلی آن است. از این رو ما باید از فرافکنی دست برداشته و موضوع را به ترامپ و امثالهم ارجاع ندهیم.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ساختار سیاست گذاری ارزی در کشور معیوب است، بیان کرد: این سیاست گذاری متاسفانه بر ضد خود عمل می کند و سیاست های خود را خنثی می کند.قطعا نظام ارزی ما به مانند بیماری سرطانی است و با وصله و پینه درمان نخواهد شد و آقایان هم نباید وعده سر خرمن به نمایندگان مجلس بدهند و بگویند که تا اسفند برخی امور اصلاح خواهد شد.چراکه فرزین امروز در کمیسیون اقتصادی تاکید داشتند که در اسفندماه مداخله زیادی در بازار ارز خواهند داشت و بازار را کنترل خواهند کرد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سیاست های ما پشت سر ارز حرکت می کند و نه جلوی آن،بیان کرد: متاسفانه این نرخ موهومی بازار است که دولت را اداره می کند.

وی با بیان اینکه قمیت ارز در دولت قبل و با مدیریت فرزین از ۶۰ تومان به ۴۸ تومان رسید، بیان کرد: امروز ما به آقای فرزین گفتیم که شما روی این مسئله ایستادید و مانع از رشد قیمت ارز بودید، خب چرا؟ امروز نرخ ارز را نگه نمی دارید و این موارد را به ورود ترامپ ارجاع می دهید؟بنابراین این گونه موارد حاکی از آن است که دولت فعلی نه تنها برنامه ای برای ارز ندارد بلکه در ضمیر پنهان خود مایل به افزایش قیمت ارز است، در حالی که قادر به این مسئله هستند.پایان پیام

منبع: خانه ملت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا