بیانیه سازمان بسیج طلاب و روحانیون حوزه علمیه در حمایت از پیام رهبرانقلاب

آستان بهارستان؛ بیانیه تبیینی سازمان بسیج طلاب و روحانیون حوزه علمیه قم در حمایت از پیام راهبردی رهبر معظم انقلاب به مناسبت صدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم
بسم الله الرحمن الرحیم
رَبَّنا إنَّنا سَمِعنا مُنادِیًا یُنادِی لِلْإِیمانِ أن آمِنوا بِرَبِّکُم فَآمَنَّا رَبَّنا فَاغفِر لَنا ذُنُوبَنا وَکَفِّر عَنّا سَیِّئاتِنا وَ تَوَفَّنا مَعَ الْأَبرار
(سوره مبارکه آل عمران، آیه ۱۹۳)
صدور پیام تاریخ ساز، عمیق و راهبردی رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتاللهالعظمی امام خامنهای (مدظلّهالعالی) به مناسبت یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم افقهای روشنی پیش چشم حوزههای علمیه گشوده است. اگر احیای حوزه علمیه قم به دست فقیه بصیر، آیتالله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری (رضواناللهعلیه) منجر به مجد و عظمت اسلام گردید، اکنون صدور پیامی بلند و با عظمت از سوی فقیهی بزرگ و پرهیزکار و سیاستمداری مجرّب و کارآزموده در قامت نائب حضرت ولیعصر (عج)، به مثابه «منشور دوم روحانیت»، شور و امیدی دوچندان در دل حوزویان پدید آورده تا پدیدهای کم نظیر در طلیعه ی روزگار پیشرفت اسلام و بالندگی حوزه های علمیه و تمدن سازی اسلامی محقق شود، آنگونه که برای تحققِ «بلاغ مبین» و پرورشِ «مجاهدان فرهنگی» و ترسیم «شاکلهی تمدّن اسلامی بر مبنای اجتهاد جواهری» تلاش مضاعف کنند و حوزه علمیه را به معنی واقعی کلمه «پیشرو و سرآمد» سازند و تهدیدات و چالشهای پیش رو را علاج نمایند.
فلذا طلاب و روحانیون انقلابی حوزه علمیه قم، ضمن تجدید بیعت با ولیّ امر مسلمین و «امام حوزه های علمیه»، نکات تبیینی زیر را در راستای تنویر افکار عمومی و تبیین مواضع اصولی و انقلابی حوزه علمیه قم اعلام می نمایند:
طلاب حوزه علمیه به عنوان یک مرکز علمی با تخصّصهای گوناگون و کانون علم و اجتهاد اسلامی، از امروز لازمست بیش از گذشته، اهتمام بر فقه امّتساز و پاسخگو به نیازهای عملی فرد و جامعه، متناسب با عقلانیّت تحوّلیافتهی نسلها، با پشتوانهی فکری و علمی استوار و قابل فهم و هضم داشته باشند و از مدیران و اساتید حوزه، مطالبه جدی در جهت مسئله محوری مبتنی بر اولویّتهای فقهی با نگاه به سیاست، قدرت، نظام سازی در روابط اجتماعی و خانواده و جنسیّت و عدالت و فضای مجازی داشته باشند.
بدون تردید مشکلات شیوهی کار کنونی حوزه با وجود تلاش موفّق یا ناموفّق بزرگان گذشته در تدوین برنامه های حوزه همچون طولانی بودن دورهی تحصیل و دورهی متنخوانی طلبه می بایست با چشم باز و نگاه دقیق بررسی شده و با دست توانای مدیران و اساتید در راستای وظیفه فقه و فقاهت مبتنی بر زمان و مکان و با تکیه بر اجتهاد جواهری بهعنوان ستون فقه شیعه علاج و درمان شود. بدون شک بساط «مسابقه در فاضلنما شدن و اظهار فضل و سُمعهی علمی» مانع بزرگی بر سر راه پیشرفت و تحول حوزه علمیه بوده است که نیازمند رواج درسهای اخلاق و تهذیب نفس و برنامه ریزی در جهت تقویت اخلاق عملی طلاب است.
حوزه علمیه به عنوان مرکز تربیت نیروی مهذّب و کارآمد برای هدایت دینی و اخلاقیِ جامعه موظف به «بلاغ مبین» است تا به پرورشِ «مجاهد فرهنگی» برای مقابله با شبهات از طریق دفع و رفع ابهامات فکری و عملی نائل آید. مطالبه جدّی برای تدارک «دستگاهی تاسیسی یا تداومی» که متصدّی این مأموریّت بزرگ شود تا مجموعهی شکلی و محتوایی در کار تبلیغ، از موضع دفاعی به موضع ایجابی و تهاجمی تغییر موضع دهد و انضباط در مواجهه با عنصر مخالف خصوصا در حوزه تهدیدات فضای مجازی و رسانهای را به طلبه بیاموزد، مطالبه امروز قاطبه حوزویان است که نیازمند شرط اخلاص در عمل و بستن راه بر «وسوسهی مال و نام و مقام» به عنوان کلید ورود به فضای دلنواز معنویّت و حقیقت و تهذیب است. در همین راستا تأکید بر ظرفیت حوزههای علمیّه بانوان و نقش آنان در هدایت جامعه نمی بایست نادیده گرفته شود.
حوزه های علمیه به عنوان خطّ مقدّم جبههی تقابل با تهدیدات دشمن در عرصههای گوناگون محسوب میشوند. در راستای تحقق این کارویژه، به عنوان ناشناختهترین ابعاد حوزههای علمیّه و کارکرد علمای دین، لازمست با برنامه ریزی مدیران و اساتید حوزه، این خصوصیت ممتاز از دستبرد تحجّرگرایان بدون عقلانیت انقلابی و نفوذی های دین فروش سکولار به عنوان دو لبه یک قیچی خطرناک در امان بماند.
«شیردلان روحانی سیاستشناس» با ترویج «توهّم باطل صلح کل» و توصیه ی باطل «دوری کردن از مخاطرات ورود در سیاست به نام قدسیت»، همواره در معرض خطر شکارچیان استعمار در سرتاسر جهان هستند.
امروز در مسئله فلسطین و غزه و یمن طلاب و فضلای جوان با هویّت جهادی برآمده از سنت های حوزوی با بیم و امید فراوان مطالبه گرند که چرا بزرگان حوزه علمیه به عنوان پیشگامان میدان جهاد، نقش تاریخ ساز خود را در تبیین و تهییج و میدانهای جهاد فکری و بصیرتی پررنگ تر از همیشه ایفا نمیکنند؟!
حوزه علمیه به عنوان مرکز تولید و تبیین اندیشهی اسلام ناب در باب نظامات اجتماعی از نظام سیاسی و شکل و محتوای آن، تا نظامات مربوط به ادارهی کشور، تا نظام خانواده و روابط شخصی، براساس فقه و فلسفه و کلام و تفسیر در منظومهی ارزشی اسلام می بایست تلاش وافر کند تا شیوهی های حکمرانی و شناخت نظامات حاکمیّتی و مردمی و ایجاد امتداد عملی این محتواسازی در حوزه فقه و فلسفه متناسب با نقش زمان و مکان در اجتهاد و تغییر حکم و موضوع را بیش از گذشته محقق سازد و بازتعریف الگوهای اسلامی در نظام اقتصادی، خانواده و اجتماعی در همکاری با دانشگاه و میدانداران اجرایی نهادینه گردد.
حوزه علمیه به عنوان مرکز و قلّهی نوآوریهای تمدّنی لازمست با مدد مدیران، نخبگان، فضلا و طلاب حوزه با آیندهنگریهای لازم در چارچوب پیام جهانی اسلام بدون اعتنا به اتهام بلندپروازی و آرزوپروری، برای «استقرار تمدّن اسلامی با محوریت پیشرفت و عدالت»، تبیین «شیوه ازاله ی تمدّنِ باطل و رفتنی غرب» و بررسی «اثرات زیان بار تمدن غرب و فرهنگ تحمیلی آن بر ملّت و امّت»، بیش از پیش اقدامات علمی و عملی را برای «ترسیم شاکلهی تمدّن اسلامی»در دستور کار خود قرار دهد. در همین راستا تشکیل و تقویت هستههای علمی برای تربیت طلاب خارجی نیز می بایست از نظر دور داشته نشود.
سازمان بسیج طلاب و روحانیون حوزه علمیه قم ضمن ارج نهادن به این پیام تاریخی و راهبردی معتقد است حوزه های علمیه به مدد دل های پاک و ناآلوده و زبان های صادقِ طلاب و فضلا و بزرگان حوزه با اهتمام به تربیت نیرو در همهی بخشهای مرتبط با مردم و نظام، با امیدواری به آینده و خوشبینی به نسل جوان جامعه، متکی بر فقه روشنبین و پاسخگو و فلسفهی روشن و دارای امتداد اجتماعی و دانش کلام دارای قدرت اقناع و اعتلای فلسفه اسلامی و دانش تفسیر با اتقان علمی همراه با پایبندی به اخلاق و معرفت اسلامی، با استمداد از حضرت بقیّهالله الاعظم (ارواحنا فداه و عجّل الله فرجه) میتواند در سایه هدایت داهیانه رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (حفظه الله تعالی)، عزّت و شوکت روزافزون اسلام و قوّت و استحکام روزافزون امّت اسلام و پیشرفت و سعادت روزافزون ملّت ایران و سربلندی و کارآمدی روزافزون حوزههای علمیّه و فتح و نصرت بر دشمنان و بدخواهان و معاندان را به ارمغان آورد.
والسلام علیکم و رحمت الله