اخبار مهمکمیسیون فرهنگی

بیان تاریخ شفاهی مجلس مشارکت‌ در انتخابات را افزایش می دهد

آستان بهارستان؛ عضو گروه تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با اشاره به اینکه تاریخ شفاهی مجلس شورای اسلامی، در ذیل تاریخ سیاسی و در زیرمجموعه تاریخ قانون اساسی و قانون گذاران جای دارد، تصریح کرد: از اهداف تاریخ شفاهی مجلس، بازنگری میزان مشارکت‌کنندگان و افزودن ضریب نفوذ بر مخاطبان در جهت افزایش شفافیت و اعتماد مردم و کاستن از فاصله و شکاف مجلس و مردم است.

دومین نشست از سلسله نشست‌های معاونت پژوهش کتابخانه مجلس با عنوان «اهمیت تاریخ شفاهی در تجربه‌نگاری دانش سازمانی در مجلس شورای اسلامی»، روز سه‌شنبه ( ۴ دی‌ماه) برگزار شد.

 فائزه توکلی، عضو گروه تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این نشست ضمن اشاره به اینکه تاریخ مجالس نمایندگان در ذیل تاریخ سیاسی معاصر ایران تعریف می‌شود، گفت: تاریخ سیاسی (Political history)، روایت و تجزیه و تحلیل رویدادهای سیاسی، ایده‌ها، جنبش‌ها، ارگان‌های دولتی، رای‌دهندگان، احزاب و رهبران است؛ این رشته با زمینه‌های دیگر تاریخ، به ویژه تاریخ دیپلماتیک و همچنین تاریخ قانون اساسی و تاریخ عمومی پیوند دارد.

عضو گروه تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: تاریخ مجالس نمایندگی در ارتباط مستقیم با تاریخ رأی‌دهندگان، احزاب و نهادهای مدنی و واکاوی نفوذ اهرم‌های طبقات ذی‌نفع در تدوین قانون اساسی تاریخ شفاهی، اهرم بسیار قوی خواهد بود تا بتواند با واکاوی نقاط قوت و ضعف و فراز و فرود مجالس نمایندگی در مورد کمیت و کیفیت قوانین و ضریب نفوذ آن در بین مردم که مخاطبان اصلی اجرای قوانین هستند، کاربردی رهایی‌بخش داشته باشد.

توکلی ادامه داد: در دوره معاصر، رویکرد نوین پژوهشی تاریخ شفاهی از منظر رهایی‌بخشی در مصاحبه با شاهدان گفتاری که در متن گفتمان‌های تاریخی جامعه و سیاست حضور داشته‌اند، در حوزه معرفت تاریخی، بر مستندات خاص و جدید و زنده می‌افزایند. در شاهد جدید تاریخ روایت‌ها آزادانه با گفت‌وگوی دو جانبه انجام می‌شود. تکنیک‌های اساسی در این پژوهش بسیار جدید بوده و این رویکرد مورخان را به لزوم رهیافتی انتقادی به شواهدشان آگاه ساخته است.

وی در ادامه گفت: تاریخ شفاهی برای ثبت خاطرات نه تنها در مورد کنشگران و مدیران و روسای سالخورده که توانایی نوشتن و حوصله و دقت لازم را ندارند بسیار کاربرد دارد؛ در مورد حکومت‌ها که اکراه دارند آرشیوهایشان در دسترس مورخ قرار گیرد، هم مهم و روشی ضروری برای ثبت دستاوردها و در مورد قوای سه‌گانه مجریه، مقننه و قضاییه تاریخ شفاهی بهترین روش بازکاوی است؛ زیرا در هر حال تاریخ زمان حال را نمی‌توان بدون منابع شفاهی نوشت.

عضو گروه تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با اشاره به اینکه تاریخ شفاهی مجلس شورای اسلامی، در ذیل تاریخ سیاسی و در زیرمجموعه تاریخ قانون اساسی و قانون گذاران جای دارد، تصریح کرد: از اهداف تاریخ شفاهی مجلس، بازنگری میزان مشارکت‌کنندگان و افزودن ضریب نفوذ بر مخاطبان در جهت افزایش شفافیت و اعتماد مردم و کاستن از فاصله و شکاف مجلس و مردم است.

توکلی یادآور شد: تاریخ شفاهی برای آگاهی تاریخی و جامعه در حال گذار ایران در بازبینی قانون اساسی و بازنگری گروهی از حقوقدانان درگروه‌های مصاحبه تاریخ شفاهی مجلس نمایندگان، قطعاً راه برون‌رفتی از قبض برخی قوانینی است که به ویژه در مورد زنان، کارگران، معلمان و تمامی اقشاری که حمایت قوانین در جهت توسعه و حمایت از آنان موثر است، می‌تواند رهایی‌بخش باشد.

وی در ادامه تصریح کرد: تاریخ شفاهی مجلس با بازنگری بر میزان مشارکت مردم در جهت بالا بردن مشارکت‌های مردمی در انتخاب نمایندگان واقعی به دور از جناح‌های منفعت‌طلب و فرصت‌طلب قطعاً کارگشا خواهد بود./

پایان پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا