برگزاری نشست تخصصی نظام راهبری هوش مصنوعی مبتنی بر اندیشه دینی/ رونمایی از نشان ششمین فراخوان جمعسپاری نخبگانی
فاطمه سادات محمدی
آستان بهارستان؛ نشست هماندیشی نخبگان هوش مصنوعی با موضوع «نظام راهبری هوش مصنوعی مبتنی بر اندیشه دینی» با حضور حجتالاسلام والمسلمین حمید پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و دکتر محمدرضا حسنی آهنگر رئیس دانشگاه جامع امام حسین(ع) و جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاهها، صاحب نظران و فعالان عرصه هوش مصنوعی در مدرسه علمیه معصومیه قم برگزار شد.
به گزارش خبرنگار آستان بهارستان؛ در این نشست که به همت ستاد راهبری فناوریهای هوشمند حوزههای علمیه برگزار شد، رئیس دانشگاه جامع امام حسین (ع)، اظهارداشت: مقام معظم رهبری نقش دانشگاهها را به عنوان سوزنبان ریل پشرفت قطار انقلاب اسلامی میدانند.
دکتر حسنی آهنگر با تاکید بر جایگاه ویژه دانشگاه در دستگاه تمدنساز اسلامی گفت: تربیت انسان تراز تمدنی و تولید فکر و فناوری دو وظیفه مهم هر تمدنی است. دانشگاه نیز باید جایگاه تمدنسازی خود را بازتعریف کند.
حتی یک روز تعلل برای رسیدن به قلههای هوش مصنوعی جایز نیست
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در ادامه با اشاره به اینکه سند هوش مصنوعی مراحل پایانی کار را می گذراند، اظهارداشت: این سند در سطوح سیاستگذاری اهداف پیش روی کشور در حوزه هوش مصنوعی را ترسیم کرده است.
حجتالاسلام والمسلمین حمید پارسانیا افزود: به لحاظ کاربردی حوزه در این دسته از فناوریها فعال عمل کرده که مصداق آن مرکز نور می باشد که در حوزه نرم افزاری برای استفاده از دادههای اسلامی کار تحقیقات دینی را سرعت بخشیده است.
وی گفت: استفاده و بهرهوری از هوش مصنوعی با فعالیتهای حوزوی مرتبط است و در رسیدن به قلههای پیشرفت در این حوزه یک روز هم نباید تاخیر داشته باشیم.
وی ادامه داد: یک روز تاخیر در عرصه فناوریهای هوشمند به ویژه هوش مصنوعی سبب خسران و عقب ماندگی است و خسارات جبران ناپذیری را به کشور وارد می کند.
این فعال عرصه علم و فناوری کشور با بیان اینکه ورود به این مباحث دو رویکرد کلی دارد، عنوان کرد: سرعت و سبقت در استفاده از فناوری هوش مصنوعی اولویت است و مصداق حدیثی است که می فرماید «العلم سلطان»؛ لذا حقیقت علم به قدرت آن است و حقیقت علم جز رسیدن به قدرت و سلطه بر زندگی زیستی و انسانی نیست.
وی تاکید کرد: موضوع ورود به عرصه مبانی علوم انسانی در هوش مصنوعی مد نظر حوزههای علمیه می باشد زیرا در اقتدار آفرینی و تلازم آن با قدرت در این علم جای تردید نیست و در راس همه علوم تولید مبانی علمی است که ما باید به آن ورود کنیم.
وی گفت: در بخش دوم یعنی استفاده از این فناوری در ساحت های مهم و کلان جامعه غفلت زیادی وجود دارد و به ذات، وظیفه حوزههای علمیه است.
حجتالاسلام والمسلمین پارسانیا با تاکید براینکه حوزه علمیه باید سردمدار پرداختن به مبانی نظری هوش مصنوعی باشد، افزود: بحث های نظری و فلسفی فقه و حقوق و اخلاق باید در اولویت حوزههای علمیه باشد و پرداختن موضوعاتی از قبیل پیامدهای اجتماعی و فرهنگی ورود هوش مصنوعی به کشور و اینکه با ورود هوش مصنوعی چه تحولاتی در زیست جامعه ایران رخ خواهد داد باید به سرعت مورد بررسی قرار گیرد.
وی اظهارداشت: اندیشمندان غرب سال هاست که در این حوزه ورود کرده اند اما تولیدات آنان نمی تواند مورد استفاده ما باشد زیرا هوش مصنوعی باید مطابق با هویت تاریخی، فرهنگی و هنجارهای ما بومی سازی شود و محیط های دانشگاهی و مهم تر از آن محیط حوزوی باید به این مبانی اساسی ورود کنند.
وی عنوان کرد: هوش مصنوعی هم اکنون وارد چرخه علمی کشور نشده است و این خلا وجود دارد و من از این بابت نگران هستم زیرا دورههایی در سطح دکترا هم برگزار شد اما خروجی آن جذب نشدند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ۲۰۰ کارشناس دارای مدرک دانشگاهی فناوری آی تی در حال حاضر در حوزه علمیه وجود دارند و باید در بسط این فناوری کمک کنند و بسط مباحث نظری هم باید توسط طلاب انجام شود.
وی تصریح کرد: هوش مصنوعی برون شدن انسان از خود است و در آن انسان در حال کنار گذاشته شدن است؛ لذا بدون فراهم شدن زیرساختها و بدون درنظر گرفتن ملاحظات و با نبود مبانی نظری آن مانند این است که اسب تروما را به کشور بیاوریم و درون آن را مشاهده نکنیم.
دکتر محمدرضا قاسمی دبیر ستاد راهبری فناوریهای هوشمند حوزه های علمیه هم در این نشست گزارشی از پنج ضلع ماموریتی ستاد راهبری فناوریهای هوشمند حوزه ارائه کرد.
در پایان این نشست، از پوستر ششمین فراخوان جمعسپاری نخبگانی نظام راهبری هوش مصنوعی مبتنی بر اندیشه دینی» رونمایی شد.
در پایان این نشست برخی اعضا با آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور دیدار و به گفت وگو پرداختند.پایان پیام/