اخبار پوششی و تولیدی قماخبار قماخبار مهم

تدوین ۳۰۰ مقاله پیرامون یک قرن فعالیت حوزه علمیه قم

آستان بهارستان؛ دبیر همایش یکصدمین سال‌گرد باز تاسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی‌(ره)، فعالیت ۲۵ گروه علمی برای جمع‌آوری آثار یک قرن گذشته حوزه را مورد اشاره قرار داد و گفت: پیرامون فعالیت‌های حوزه همچنین آثار بزرگان و عالمان دینی در یک قرن اخیر نزدیک به ۳۰۰ مقاله تهیه و تدوین شده‌است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی شامگاه چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران طی سخنانی جایگاه مهم و تاثیرگذار شیخ عبدالکریم حائری یزدی موسس حوزه علمیه قم را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: ایشان پایه‌گذار نهضت انقلاب اسلامی به رهبری امام راحل شد.

وی در ادامه افزود: طبق فرموده حضرت امام راحل، ارزش باز تاسیس حوزه علمیه در زمان حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، کمتر از جریان انقلاب و سقوط طاغوت نبود.

وی بیان کرد: آیت‌الله حائری با تدبیر و دوراندیشی، نظمی را پایه‌ریزی کرد که تعالی فرهنگ دینی مردم را در پی داشت.

مقیمی حاجی با ذکر این نکته که حوزه علمیه قم در قرن اخیر مرهون تلاش‌های شخصیت‌هایی نظیر حاج شیخ است یادآور شد: خروجی حوزه علمیه‌ای که ایشان موسس آن بود، شخصیت بی‌نظیری مانند امام راحل شد، همچنین ده‌ها عالم اندیشمند دیگر نیز تربیت شدند، که هر کدام در یکی از مناطق کشور منشا خدمات و ارشاد مردم بودند.

دبیر همایش سال‌گرد بازتاسیس حوزه همچنین خاطرنشان کرد: وجود چنین شخصیت‌هایی این ضرورت را ایجاد کرد که در دهه‌های گذشته با برپایی نکوداشت برای هر یک از این شخصیت‌ها، آنان را به جامعه معرفی، و راه و روش و تدبیرشان را نیز تبیین کنیم.

مقیمی حاجی همچنین تاکید کرد: مرحوم آیت الله حائری یزدی در ۱۰۰ سال گذشته، سر سلسله حرکت‌های دینی بوده‌است.

وی با یادآوری اینکه مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی به مدت ۱۵ سال در قم اقامت کرد گفت: ایشان ، در ۷۰ سالگی وارد این شهر شد و با وجود سن بالا، این تحول، پایه‌گذاری و جریان‌سازی را انجام داد.

وی با ذکر اینکه بسیاری از آثار حاج شیخ در دسترس نیست خاطرنشان کرد: برخی از آثار آن عالم ربانی، ۴۰ سال پیش به چاپ رسیده، به همین دلیل نسخه‌هایی از این آثار نیازمند حروف‌چینی و تصحیح در قالب‌های جدید است، به مدت چهار سال و به شکل شبانه‌روزی، برای یافتن نسخه‌هایی قدیمی و کهن از آثار آن مرحوم، تلاش‌ هایی صورت گرفته‌است.

مقیمی همچنین رونمایی از موسوعه محقق حائری با ۳۰ جلد آثار، در همایش بزرگداشت آیت‌الله حائری را مورد اشاره قرار داد و گفت: این آثار شامل یک جلد مدخل در اجازات و یک جلد مدخل در شرح آرا و افکار و برخی سندهای مرتبط با مرحوم حاج شیخ است.

دبیر همایش سال‌گرد بازتاسیس حوزه تصریح کرد: در این همایش، سیره و روش حاج شیخ در آن دوران مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: برغم تلاش‌های رژیم پهلوی برای تعطیل کردن حوزه علمیه قم، با تدبیر حاج شیخ، این حوزه حفظ شد و به مراجع ثلاث اعم از آیت‌الله صدرالدین صدر، آیت‌الله سید محمد تقی خوانساری و آیت‌الله حجت منتقل شد تا با آمدن آیت‌الله بروجردی‌(ره)، حوزه علمیه بار دیگر رونق پیدا کند.

وی همچنین با بیان اینکه ۲۵ گروه علمی کار جمع‌آوری آثار یک قرن گذشته حوزه را انجام داده‌اند گفت: نزدیک به ۳۰۰ مقاله ارائه شد، برخی مقاله‌ ها نیز تا چهار بار در گروه‌های علمی مورد اصلاح و بازنویسی قرار گرفت.

وی با اشاره به اینکه مجموعه مقاله‌های مربوط به عملکرد دانشی حوزه علمیه در سده اخیر در قالب ۲۰ جلد کتاب جمع‌آوری شده تصریح کرد: محتوای این مقاله‌ ها در ۲۲ نشریه علمی پژوهشی از جمله نشریه وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری انتشار یافته است.

آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی معروف به آیت الله موسس، از مجتهدان و مراجع تقلید شیعه و بنیان‌گذار حوزه علمیهٔ قم بود.

وی در سال ۱۲۳۸ هجری شمسی در یزد به دنیا آمد و در سال ۱۳۱۵ در شهر قم دارفانی را وداع گفت و در حرم حضرت معصومه‌(س) به خاک سپرده شد.

دبیر اجرایی همایش سال‌گرد باز تاسیس حوزه علمیه نیز با اشاره به اینکه این رویداد مهم علمی در روزهای هفدهم و هجدهم اردیبشهت‌ماه سال جاری در مدرسه علمیه امام‌ کاظم(ع) برگزار می‌شود گفت: پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی و پیام یکی از مراجع تقلید در آیین آغازین این همایش قرائت خواهد شد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید حسن طیب حسینی همچنین حضور میهمانان داخلی و بین‌المللی و استادان و شخصیت‌های طراز اول حوزوی را در این همایش مورد توجه قرار داد و گفت: این همایش از ۳۰ کمیسیون‌ و نشست‌ مختلف با عنوان‌های اخلاق، علوم قرآن و تفسیر، فقه و اصول، کلام، ادیان، مذاهب و فرق اسلامی، مهدویت، تاریخ اسلام، تاریخ معاصر و انقلاب اسلامی، ادبیات فارسی، زبان و ترجمه، علوم تربیتی، فضای مجازی و فن‌آوری‌ ها، دانش‌نامه، فرهنگ نامه، موسوعه نگاری، حوزه و حوزه بین الملل و تمدن اسلامی، حوزه و نظام، انقلاب و جمهوری اسلامی و حوزه فرهنگ، تبلیغ و رسانه تشکیل شده‌است.

حوزه در بسیاری از عرصه‌ها نقش‌آفرین است

دبیر علمی این همایش نیز از تشکیل پنج کمیته علمی از جمله سیاست‌ و اجتماع، تاریخ و سیره و اسناد و مدارک خبر داد و گفت: حوزه علمیه در یک قرن اخیر، در فلسفه، فقه و اصول، عرفان، اقتصاد، روان‌ شناسی، علوم تربیتی و مدیریت نقش آفرین بوده است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین داود رجبی‌نیا افزود: در دبیرخانه این همایش، ۲۰ گروه علمی از سوی بزرگان و اندیشمندان رشته‌ های مختلف تشکیل شد، که برخی از این گروه ها ۴۰ مقاله را دنبال می‌کنند.

وی با ذکر این نکته که در همایش مذکور تلاش‌های بزرگان حوزه در قالب ۱۲ هزار سند عرضه خواهد شد بیان کرد: کار دقیق و سترگی انجام شده تا عرصه‌هایی مانند آموزش، پژوهش، تهذیب و تبلیغ که بزرگان حوزه علمیه قم در آن تلاش کرده اند، روایت شود و به صورت مقاله ها و کتاب های دانشی و عملکردی در اختیار عموم قرار بگیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا