مدیرکل استاندارد در پاسخ به خبرنگارما: آسانسور ۳۰ درصد هتل های قم غیراستاندارد است/احتمال خرید اسید به جای سرکه!
به گزارش خبرنگار آستان بهارستان؛ مجید آوری فرد در پاسخ به خبرنگار ما در مورد استاندارد مواد خوراکی مانند سرکه گفت: سرکه سنتی، الکلی و اسیدی داریم که نوع سوم آن بسیار خطرناک است.
نشست خبری مدیرکل استاندارد استان قم به مناسب روز ملی و جهانی استاندارد برگزار شد.
۴۰۰ واحد صنعتی قم مشمول استاندارد اجباری هستند
وی در این نشست اظهارداشت: استان قم حدود ۴۰۰ واحد صنعتی با ۱۳۰۰ فراورده تولیدی دارد که مشمول استاندارد اجباری هستند.
۹۹ درصد کالاهای فروشگاه های بزرگ قم استاندارد است
وی گفت: تمام فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای قم تحت نظر کارشناسان استاندارد هستند. کمتر از یک درصد امکان غیراستاندارد بودن کالایی در این فروشگاه ها وجود دارد.
وی گفت: استاندارد آسانسور هم بسیار مهم و اجباری است. تا زمانی که کارشناسان ما استاندارد آسانسور را تایید نکنند، شهرداری به ساختمان ها پایان کار نمی دهد.
آسانسور ۹۵ درصد ادارات قم استاندارد است
مدیرکل استاندارد قم خاطرنشان کرد: آسانسورهای مجموعه های عمومی مورد بررسی قرار گرفته است. آسانسور ۹۵ درصد ادارات قم استاندارد است. به غیر از یک بیمارستان همه بیمارستان ها آسانسور استاندارد دارند.
وی گفت: کارشناسان اداره کل استاندارد نخست ۳۰۰ آیتم جهت استانداردبودن آسانسور را تایید می کنند. این استاندارد باید سالانه انجام شود. از سال بعد هر کس درخواست کند ۱۰۰ آیتم بررسی می شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار آستان بهارستان که جهت بررسی سالانه آسانسور چه میزان باید به شرکت ها پرداخت کرد؟ گفت: شرکت ها سالانه یک میلیون تومان دریافت می کنند. اگر بررسی ها ماهانه انجام شود هزینه کاهش و امنیت افزایش می یابد.
آسانسور ۷۰ درصد هتل های قم استاندارد است
آوری فرد در پاسخ به خبرنگار ما که چند درصد آسانسور هتل های قم استاندارد است؟ گفت: بیش از ۷۰ درصد. بیشتر غیرایمن بودن آسانسورها متعلق به هتل های قدیمی است که در این راستا چند آسانسور هم پلمپ شده است.
وی افزود: نتوانستم استانداردسازی کامل برای هتل، مهددکودک و خانه بازی ها داشته باشیم زیرا متولی ندارند و در کرونا تعطیل بودند.
وی گفت: در صورت استفاده از آسانسورهای غیراستاندارد مالک گرفتار می شود و اولین متهم است که باید پاسخگو باشد. در صورت بروز مشکل بیمه هم به مصدومان و جانباختگان تعلق نمی گیرد.
مدیرکل استاندارد قم اظهارداشت: داخل کابین آسانسورها باید کد ۱۰ رقمی یا شناسه وجود داشته باشد و با چهار پرچ به دیوار نصب شده باشد. مردم می توانند این کد را به شماره ۱۰۰۰۱۵۱۷ پیامک کنند تا از شناسنامه آن آسانسور مطلع شوند.
وی بیان کرد: تمام کالاها کد ۱۰ رقمی دارد و کالاهای تشویقی از یک حرف و ۹ عدد تشکیل شده که می توان این کد را به شماره ذکر شده پیامک و اطلاعات آن محصول را استعلام کرد.
وی در پاسخ به خبرنگار ما که برخی رستوران ها و منازل به دلیل قیمت کمتر به جای آسانسور از بالابر استفاده می کنند، چرا نظارت انجام نمی شود؟ گفت: اتفاقات ناگوار در بالابرها زیاد است. بالابر در اصل کالابر و مخصوص حمل بار است و وزارت کار باید بر آن ها نظارت کند. نباید ارتفاع آن بیش از ۱۴۰ باشد در غیراینصورت باید قفسه بندی شده باشد تا افراد نتوانند روی آن قرار گیرند. حمل انسان روی بالابر غیرمجاز است این موضوع را به وزارت کار گزارش می دهیم.
استانداردهای موتورسیکلت باید افزایش یابد
آوری فرد در پاسخ به خبرنگار ما که در کشورهای پیشرفته استانداردهای بهتری برای محافظت از سرنشین در موتورسیکلت تعبیه شده، چرا در ایران به این شکل نیست؟ گفت: استانداردها با توجه به وضعیت کشور نوشته شده است. این استانداردها حد قابل قبول در سال های گذشته بوده است. باید اصلاح شود و حد بالاتری از استاندارد برای آن تعریف شود.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما مبنی براینکه در سال گذشته چه تعداد برخورد با متخلفین داشتید؟ گفت: از سوی واحد حقوقی این اداره کل ۳۷۸ اخطار و تذکر به واحدهای تولیدی داده شد. به ۱۷ شکایت مردمی رسیدگی شد و ۲۷ اعلام جرم علیه واحدهای متخلف انجام شد.
وی ادامه داد: در شش ماه نخست سال جاری ۱۴۴ اخطار و تذکر داده شد. هشت رسیدگی به شکایت مردمی و سه اعلام جرم علیه واحدها و ۳۹ مورد جمع آوری انجام شد.
مدیرکل استاندارد قم گفت: تلفن ۱۵۱۷ برای رسیدگی به شکایات مردمی است. اگر مردم کالای دارای نشان استاندارد را خریداری کردند اما کیفیت پایین تر از حد استاندارد داشت می توانند با این شماره تماس بگیرند.
لاستیک خودرو و لوازم خانگی بیشترین شکایت مردمی را داشته است
وی در پاسخ به اینکه بیشترین شکایت در قم به چه دلیل بوده است؟ گفت: لاستیک خودرو و لوازم خانگی بیشترین شکایت مردمی را داشته است.
وی اظهارکرد: کارشناسان ما لوازم خانگی فروشی ها در خیابان های ۳۰ متری کیوانفر و آذر را همواره رصد می کنند تا بخصوص اجاق گاز، چرخ گوشت، سبزی خردکن و زودپز غیراستاندارد نباشد. بسیاری از فروشندگانی که کالاهای غیراستاندارد را عرضه می کردند دادگاهی شدند.
آوری فرد تصریح کرد: مردم مراقب باشند اگر لوازم خانگی غیراستاندارد را خریداری کنند در صورت بروز مشکل حتی نمی توانند شکایت کنند.
وی گفت: ما موارد متعدد شکایت از عرضه پودرشوینده تقلبی را داشتیم که به دلیل خرید مردم از دست فروشان با قیمت کمتر حتی قابل پیگیری هم نیست.
مردم لوازم آرایش بدون علامت استاندارد را خریداری نکنند
وی در پاسخ به خبرنگار آستان بهارستان که چرا بر لوازم آرایش خارجی با برچسب های تقلبی با تاریخ تولید و مصرف نظارت نمی شود؟ گفت: لوازم آرایش مشمول استاندارد اجباری نیست. برخی آیتم های آن در مبادی ورودی بررسی می شود اما عمده لوازم موجود در بازار قاچاق است. وزارت صمت و علوم پزشکی باید نظارت کنند. از مردم می خواهیم برندهای بدون استاندارد لوازم آرایش را خریداری نکنند.
مسئولیت فروش کالاهای تقلبی بر عهده فروشنده است
مدیرکل استاندارد قم افزود: در قانون نظام صنفی مسئولیت فروش کالای تقلبی بر عهده فروشنده است. اگر تقلبی بودن آن اثبات شود فروشنده موظف به پرداخت خسارت است.
میزان تطابق کالا با استاندارد در استان قم ۸۵ درصد است
وی در پاسخ به خبرنگار ما مبنی براینکه میزان تطابق کالا با استاندارد در استان قم چقدر است؟ گفت: ۸۵ درصد تطابق کالا و استاندارد وجود دارد. در مراکز عرضه خاص و کالاهایی که مشکل دارد تمرکز بیشتری داریم و مناطق پرخطر را بیشتر رصد می کنیم.
سالانه ۶۹۰۰ بازرسی داخلی انجام می شود
وی در پاسخ به این سوال خبرنگار ما که چه میزان بازرسی داشته اید؟ گفت: سال گذشته ۶۹۰۰ بازرسی و در شش ماه نخست سال جاری سه هزار و ۶۷۸ بازرسی از مراکز عرضه داخلی داشته ایم.
مردم سرکه را از واحدهای صنعتی دارای نشان استاندارد خریداری کنند/ احتمال خرید اسید به جای سرکه!
آوری فرد در پاسخ به خبرنگار ما که چرا سرکه و عسل مشمول استاندارد اجباری نیست؟ گفت: باید درخواست داده شود مصرف کننده یا وزارت یا کمیسیون بهداشت باید به شورای عالی استاندارد درخواست بدهند تا مشمول استاندارد اجباری شود. درحال حاضر مردم برند یا از اشخاص معتبر خریداری کنند. زمانی که سرکه تقلبی را نصف قیمت می فروشد مردم نباید خریداری کنند. سرکه را از واحدهای صنعتی دارای نشان استاندارد خریداری کنند.
وی اظهارداشت: سرکه به سه شیوه تولید در بازار موجود است. نخست سرکه سنتی که از میوه ها و خرما تهیه می شود. دوم سرکه ای که از الکل گرفته می شود تخمیر می کنند و گاهی برای تغییر رنگ به آن کارامل اضافه می کنند که چند کارخانه از جمله کارخانه های وردا و بیداستان در قم به این شکل تولید می کنند و نوع سوم سرکه از اسید است که بسیار وحشتناک خطرناک است و در برابر عرضه کننده های این نوع سرکه توان خود را بکار می گیریم.
وی تاکید کرد: کارشناسان ما با مراجعه به واحدهای خدماتی بر روند اجرای استانداردها نظارت دارند. بدون مهر کیفیت اجازه خروج کالا را نمی دهند.
مدیرکل استاندارد قم بیان کرد: سه نوع نظارت بر کالاها توسط تولیدکننده، مدیرکنترل کیفیت و کارشناسان اداره کل استاندارد انجام می شود. استانداردها هم دو نوع اجباری و اختیاری(تشویقی) است. هر فردی برای جلب مشتری و اعتماد سازی می تواند استاندارد محصول خود را اخذ کند.
وی گفت: وسایلی که از انرژی برق یا گاز استفاده می کنند مانند وسایل سرمایش و گرمایش باید گرید انرژی روی آن ها درج شود. در سال های اخیر رده انرژی کالاها افزایش پیدا کرده و تفاوت ها با پلاس مشخص می شود. رقابتی ایجاد شده که مصرف انرژی کمتر شود.
وی گفت: کارخانه هایی مانند فولاد، برق و شیشه که انرژی زیادی مصرف می کنند باید پروانه مصرف انرژی از ما دریافت و باید مقدار مشخصی از انرژی را مصرف کنند. مقرر شده تا کسانی که انرژی بیشتری مصرف می کنند جریمه و کسانی که کمتر استفاده می کنند تشویق شوند.
درجه بندی نانوایی ها در آینده نزدیک انجام می شود
رئیس امور آزمایشگاه ها اداره کل استاندار قم نیز در ادامه در مورد استاندارد در نانوایی ها اظهارداشت: نانوایی های جدید التاسیس و دستگاه های جدید نانوایی باید استاندارد باشد که نان به صورت غیرمستقیم پخته شود.
فاطمه عاملی افزود: صنعت و معدن و اتاق اصناف طبق ماده ۱۶ قانون استاندارد مکلف است واحدهای نانوایی را مکلف به اجرای استاندارد کند.
کارشناس ارشد صنایع غذایی این اداره کل در مورد استاندارهای لازم برای تهیه نان گفت: گندم خوب باید غله و جهاد کشارزی تایید کند سازمان علوم پزشکی بر گندم، اداره کل استاندارد و و غذاو دارو بر آرد و مرکز بهداشت بر تولید و عرضه نان نظارت دارد.
وی بیان کرد: درجه بندی واحدهای تولیدی آرد انجام و بر این اساس سهمیه به آنان تعلق می گیرد. درجه بندی نانوایی ها هم قرار است انجام شود اما هنوز عملیاتی نشده است.
وی گفت: به عنوان مثال هر نانوایی باید اتاق تخمیر با دمای ۲۵ درجه سانتی گراد داشته باشد تا نان خوب تحویل مردم داده شود اما متاسفانه الزامات استاندارد در نانوایی ها رعایت نمی شود. سبوس گیری آرد برای نان سنگک نهایت ۱۲ درصد تعیین شده که در قم به همین میزان سبوس گیری انجام می شود.
اجاق گاز و آبگرمکن غیراستاندارد بارها حادثه آفریده است
معاون ارزیابی انطباق وکیفیت اداره کل استاندارد قم هم در ادامه اظهارداشت: استانداردسازی در واحدهای تولیدی و خدماتی مدیرکنترل کیفیت دارد حداقل مدرک لیسانس و رشته های مورد نظر ما است باید در آزمون پذیرفته شوند و کسانی که کالاهای کم ریسک دارند افراد متخصص با مدرک کمتر از کارشناسی باید تایید شود و حضور موثر در کارخانه باشد.
سعید پروانه افزود: مردم به نشان استاندارد و تاریخ تولید و انقضا دقت کنند. کالایی را که نشان استاندارد ندارد را خریداری نکنند. بخصوص با توجه به خطرآفرینی کالاهایی مانند اجاق گاز و آبگرمکن تبعات احتمالی به عهده خودشان است. نداشتن نشان استاندارد روی این کالاها بارها سبب بروز حادثه شده است.
لازم به ذکر است ۲۲مهرماه مصادف با ۱۴ اکتبر روز جهانی استاندارد نامگذاری شده است. شعار امسال «چشم انداز مشترک برای جهانی بهتر» است. پایان پیام/۱۱۰
خبرنگار : فاطمه سادات محمدی