اخبار تولیدی و پوششی مجلساخبار مهمکمیسیون کشاورزیگزارش تولیدی

نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت وگو با ما: مقصر فساد هزاران تن میوه شخص رئیس جمهور است

فاطمه سادات محمدی

آستان بهاستان؛ یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس می گوید مقصر فساد هزاران تن میوه در روزهای اخیر شخص رئیس جمهور است.

با انتشار خبر فاسد شدن هزاران تن سیب درختی و پرتقال نزد جلال محمودزاده نائب رئیس اول کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی و منتخب مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی رفتیم تا از دلایل و پشت پرده های این قضیه مطلع شویم؛ وی اظهارات قابل تاملی دارد و خبر از لابی های پشت پرده و نامه های متعددی می دهد که جلوی صادرات میوه را گرفته و سبب این اقدام شده است. با خواندن مشروح گفت وگو با ما همراه باشید:

صورت جلسه سران قوا پایه نابسامانی های بخش کشاورزی را گذاشت

  • دلیل خراب شدن هزاران تن میوه و نابسامانی در حوزه کشاورزی چیست؟

نماینده های مجلس دهم قانونی را تصویب کردند که وظیفه بازرگانی و بازاریابی محصولات کشاورزی برعهده وزارت جهاد کشاورزی باشد اما سران قوا با هم صورت جلسه ای را تنظیم و ابلاغ کردند که مخالف قانون مصوب مجلس بود و بخشی از این وظایف را به وزارت صنعت و معدن و تجارت برگرداندند.

  • پس هم اکنون سران قوا هم مقصر هستند؟

سران قوا ۱۸ ماه فرصت واگذاری تنظیم بازار به وزارت صمت معین کردند اما زمان آن سپری شد

به دلیل لابی هایی که برخی بازرگانان و افراد بانفوذ در وزارت صمت داشتند توانستند این مدت زمان برای واردات و صادرات به دست آورند؛ در این مقطع که  می شد با صادرات مانع از فساد میوه ها ومحصولات کشاورزی شد.

نامه های متعدد جلوی صادرات میوه را گرفت و منجر به فساد آن شد

بارزگانی و بازاریابی و خدمات کشاورزی و غله را که قانون برعهده وزارت جهاد کشاورزی گذاشته بود به وزارت غیرتخصصی صنعت، معدن و تجارت سپردند این امر سبب شد که در مقاطع مختلف وزارت صمت که تخصصی در حوزه کشاورزی ندارند با نامه های متعدد جلوی صادرات پرتقال، سیب، پیاز و سیب زمینی را گرفته و سبب فساد گسترده میوه ها شوند.

  • صادرات سبب گرانی محصول در داخل کشور نمی شود؟

در تمام دنیا صادرات تمام محصولات کشاورزی آزاد است و اگر صادرات محصولی باعث افزایش قیمت داخلی شود با تعرفه قیمت داخل را کنترل می کنند نه با قطع صادرات! به این معنا که تعرفه می گذارند روی محصول صادراتی ودرآمدهای حاصل از آن را به مصرف کننده می دهند اما وزارت صمت این تخصص را ندارد و متاسفانه همیشه راحت ترین راه را با جلوگیری از صادرات انتخاب می کند.

وزیر جهاد باید مسئول بخش کشاورزی باشد / چندمسئولی سبب نابسامانی بخش کشاورزی شده است

  • دلیل اصلی این مشکلات چیست؟

سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده و دو وزارتخانه صمت و جهاد کشاورزی برای کشاورزان و باغداران تصمیم می گیرند درصورتی که باید تصمیم گیرنده اصلی وزارت جهاد باشد؛ چندگانگی سبب بروز این مشکلات شده است.

داشتن سه متولی سبب شده است دستگاهای اجرایی توپ را موقع مشکلات در زمین هم بیاندازند و نماینده های مجلس هم نتوانند وظیفه نظارتی خودرا را به درستی ایفا کنند.

در بحث تامین نهاده ها که منجر به کاهش تولید وعرضه مرغ شد هم وزارت صمت مقصر اصلی بودو وزارت جهاد بارها اعتراض داشت که ما نیازمان به واردات نهاده ها جهت تامین نیاز مرغداریها را به وزارت صمت اعلام کردیم اما همکاری نکردند.

روحانی به قانون برگردد

  • راهکار اساسی چیست؟

راهکار این است که آقای روحانی به قانون برگردد و اجازه دهد این وظیفه قانونی مطابق مصوبه مجلس به جهاد کشاورزی سپرده شود و این وزارتخانه متولی تولید و تنظیم بازار باشد تا هر مشکلی بود ما وزیر جهاد کشاورزی را بشناسیم و وی پاسخگو باشد.

و وزارت صمت به مسئولیت های خودش در قبال صنعت و معدن بپردازد زیرا تخصص و توانایی و تجربه در حوزه کشاورزی در وزارت صمت به اندازه کافی وجود ندارد؛ اگر این اقدام انجام نشود این مشکلات هر بار تکرار خواهد شد.

صادرات، حمایت از تولید داخلی و متعادل کردن قیمت ها به این روش محقق می شود.

به عنوان مثال زمانی وزات جهاد اعلام می کند که باید فلان محصول یا نهاده را وارد کنیم اما ارز آن را باید وزارت صمت تامین کند داشتن چندمتولی سبب بروز مشکلات و تاخیر در اقدامات می شود.

  • این موضوع در همه دولت ها رخ داده و تعادل بین تولید و عرضه و قیمت مناسب محصولات کشاورزی مشکل ساز می شود و برخی مواقع سود اصلی نصیب دلالان می گردد؛ در سال حمایت از تولید با ایجاد این مشکلات واقعا پشت کشاورز را خالی کردند

نماینده های مجلس دو وظیفه اصلی قانونگذاری و نظارت را بر عهده دارند؛ ما  قانون «تعیین قیمت تضمینی محصولات استراتژیک و ایجاد شورای قیمت گذاری» وقانون «انتزاع» یعنی سپردن بازاریابی و تجارت محصولات کشاورزی را مصوب و ابلاغ کردیم.

این قانون باید توسط دولت اجرایی شود و مسئولیت به وزارت جهاد برگردد که ما بتوانیم نظارت را هم به درستی اعمال کنیم؛ زمانی که قانونی به دولت ابلاغ می شود اما دولت برعکس آن عمل می کند هم اکنون خودش هم باید پاسخ دهد و این مساله را اصلاح کند و موانع را بردارد.

من بر اساس تجربه سه دوره ای حضور در مجلس و کمیسیون تخصصی کشاورزی می گویم مقطعی که اختیارات بارزگانی و بازاریابی به عهده وزارت جهاد کشاورزی بود و وزارت صمت در این امور دخالت نداشت آرامترین زمان برای تولید بود اما از زمانی که اختیاراتی هم به وزارت صمت سپرده شد این نوسانات ایجاد شد و تعادل عرضه و تقاضا برهم خورد.

مقصر هزاران تن میوه خراب شده شخص رئیس جمهور است

  • مقصر هزاران تن میوه خراب شده چه کسی است؟

در وهله نخست فقط شخص آقای روحانی است زیرا برخلاف قانون از صادرات محصولات کشاورزی جلوگیری کردند تا حداقل دو ماه از پیک صادرات این محصولات گذشت.

  • رئیس اتحادیه بارفروشان تهران بیان کرده که ما درخواست دادیم که برای شب عید میوه ها را با قیمت کمتر عرضه کنند اما این اقدام را هم انجام ندادند

اختیار خرید میوه شب عید را به وزارت صمت سپردند؛ آن ها هم یک خرید جزئی از باغداران کردند اما کمتر از نیاز بازار و با قیمت بالا میوه را عرضه کردند.

زمانی که صادرات سیب و پرتقال در قبال واردات موز و انبه انجام شد بخشی از سیب ها صادر شد اگر این اقدام هم انجام نمی شد اضافه بر این مقداری که باقی مانده هزاران تن سیب در سردخانه ها از بین می رفت.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا