رشد قیمت در بازار، برنج در انبار
آستان بهارستان؛ در حالی طبق اعلام مرکز آمار، در یک ماه اخیر متوسط قیمت برنج ۱۷ درصد افزایش یافته که ۱۰۰ هزار تن برنج در گمرکات کشور رسوب شده و اجازه ترخیص ندارد.
«برنج در یک ماه اخیر بیش از ۱۷ درصد گران شده است» جدیدترین اطلاعات مرکز آمار از متوسط قیمت خرده فروشی مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به ۲۷ مهر نشان میدهد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی ایران به معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی نامه نوشته بود که بازار گرانی برنج ساماندهی شود و از رشد تا ۶۰ درصدی قیمت در برخی از استانها به دلیل نامتوازن بودن توزیع گله کرده بود.
مجمع نمایندگان استانهای ساحلی و جنوب کشور هم طی نامهای به رئیسجمهوری، به کمبود و افزایش قیمت برنج و فشار بر قشرهای کمدرآمد استانهای ساحلی و مرزی اشاره کرده بودند.
بر اساس گزارش مرکز آمار قیمت برنج خارجی در سی روز گذشته از کیلویی ۶۰ هزار و ۴۳۰ تومان به ۷۰ هزار و ۷۰۰ تومان افزایش یافت. برنج ایرانی هم از ۱۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان به ۱۲۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
۱۰۰ هزار تن برنج وارداتی که نیاز ۴۰ میلیون نفر در یکماه است در گمرک باقی مانده و بنابه گزارش وارد کنندگان در آستانه فساد و نابودی است، قانون منع واردات ۴ ماه در سال مانع از ترخیص این کالاها شده است.
مجری طرح برنج کشور سهراب سهرابی میگوید که امسال ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج در کشور تولید شده و ۵۰۰ هزار تن هم واردات داریم و نیازی به واردات نیست و برنجهای رسوب شده در گمرک پس از دوران ممنوعیت ۴ ماهه ترخیص خواهد شد.
در مقابل کارشناس کشاورزی علی خیرخواه معتقد است که برخوردهای سلبی باعث فشار به مصرف کننده میشود اگر الان بازار عطش دارد باید برنج رسوب شده ترخیص شود، وارد کننده به دلیل مشکلات ثبت سفارش و تخصیص ارز مجبور شده با اعتبار خودش با تجار خارجی قرارداد ببندند تا روال اداری را بعدا پیگیریکند که به دوره ممنوعیت وارداتی خورده و گرنه واردات قبل از دوره ممنوعیت بوده است.
وارد کنندگان برنج میگویند که نیاز به واردات برنج در یکسال تقریبا مشخص است برای ثبت سفارش و تخصیص ارز از ابتدای سال برنامه ریزی شود و یا اینکه با وارد کنندگانی که به هر نحوی نیاز کالای اساسی مردم را با مشکلات تحریم وارد کردهاند مدارا کنند.