اخبار پوششی و تولیدی قماخبار قماخبار مهم

نشست هیات اندیشه‌ورز فناوری‌های هوشمند با مدیران رسانه‌ای قم برگزار شد

آستان بهارستان؛ نشست هیات اندیشه‌ورز رسانه‌ای هوش مصنوعی به همت ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه های علمیه و به میزبانی شبکه ولایت روز شنبه ۱۰ آذرماه در مدرسه امام کاظم علیه السلام با هدف هم‌اندیشی با مدیران و فعالان رسانه‌های استان قم پیرامون الگوهای هم‌افزایی در اجرای پیوست رسانه‌ای همایش بین‌المللی هوش مصنوعی، فرهنگ و علوم اسلامی برگزار شد.

شبکه ولایت به ۱۰۰ هزار سوال مخاطبان پاسخ داده است

ابتدای این نشست مدیر شبکه ولایت اظهارداشت: شبکه ماهواره‌ای ولایت ۱۵ سال است در راستای پاسخ به شبهات و دغدغه های مردم با هشت گروه علمی در حوزه‌های تخصصی کر خود را آغاز کر ه است.

حجت الاسلام والمسلمین سید جعفر علوی افزود: این شبکه تحت مرجعیت آیت الله مکارم شیرازی و به زبان های فارسی، عربی، آفریقایی، انگلیسی و آذری مانند دانشگاهی در ۳۸ کشور مخاطب دارد.

وی گفت: این شبکه در این مدت به بیش از ۱۰۰ هزار سوال مردمی پاسخ داده که می توان با این میزان اطلاعات با استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی پاسخ سوالات را به صورت هوشمند در اختیار همه مردم قرار داد.

تحقق منویات رهبری در حوزه فناوری‌های هوشمند عزم همگانی می‌خواهد

سپس دبیر ستاد راهبری فناوری های هوشمند حوزه های علمیه ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت فاطمه سلام الله علیها درخصوص روایت پیشرفت در حوزه علمیه اظهارداشت: مقام معظم رهبری از سال ۹۸ تاکنون بر ورود به حوزه هوش مصنوعی تاکید داشته اند و در این راستا اقداماتی انجام شده که باید مردم از آن آگاه شوند.

دکتر محمدرضا قاسمی افزود: رهبری در ۲۶ آبان ۱۴۰۰ فرمودند که ایران باید جزء ۱۰ کشور برتر در حوزه فناوری های هوشمند باشد و مصرف کننده بودن در این فناوری هنر نیست؛ تعبیر ایشان این بود که زرنگ های دنیا در این مسئله هم مانند انرژی هسته ای آژانسی درست می کنند و ما را تحریم خواهند کرد وغفلت در این مساله سبب از دست دادن بسیاری از عرصه ها خواهد شد.

وی گفت: دیدگاه کلان حضرت آقا نسبت به مسئله فناوری این است که کشورهایی که از فناوری های نوین عقب بمانند سرنوشت شان مانند کشورهایی خواهد شد که در انقلاب صنعتی عقب ماندند و مستعمره و زیردست و حقیر شدند.

وی با تاکید بر اینکه باید به نظام اندیشه ای مقام معظم رهبری نسبت به مسئله هوش مصنوعی توجه ویژه داشت، افزود: هوش مصنوعی یک فناوری تحولی است که با ورود به هر حوزه ای، عناصر تحولی آن حوزه و روایت و شکل گذشته آن مسئله را تغییر خواهد داد که تغییر در مشاغل و سبک زندگی از آن جمله است و هر کشوری که در این حوزه پیشگام باشد درصد قابل توجهی از پیشرفت را خواهد داشت.

این فعال عرصه هوش مصنوعی گفت: تعابیری که برخی از مدیران فناوری‌های برتر جهان دارند این است که در سال ۲۰۳۰ اگر کشوری در راس هوش مصنوعی باشد بر بام دنیا خواهد نشست؛ لذا برخی کشورها و حتی کشورهای پیرامون ایران، حجم سرمایه گذاری کلانی را در حوزه های زیرساخت هوش مصنوعی داشته اند.

وی به ویژگی دیگر این فناوری اشاره کرد و گفت: این فناوری جزء فناوری های افقی است؛ به این معنا که در همه علوم و صنایع کاربرد دارد و یک دامنه خاصی از علوم و فناوری را شامل نمی شود؛ حتی داده و کلان داده و امکان پردازش دارد و در شرایطی هستیم که هوش مصنوعی دائم درحال به روزرسانی است.

وی بیان کرد: شاید چند سال اخیر کسی باور نمی کرد تا این میزان در این حوزه پیشرفت انجام شود اما پیشرفت در این حوزه هم اکنون باعث حیرت متخصصان این عرصه شده است.

دکتر قاسمی افزود: فضای فناوری در این حوزه با شدت پیش می رود و ما امروز با نسل‌های جدیدی از پردازشگرها مواجه هستیم و دامنه پیشرفت در این حوزه در حال تحول است.

نیازمند مواجهه علمی، فنی و رسانه‌ای در حوزه هوش مصنوعی هستیم

وی تصریح کرد: دو ماموریت رسانه ای در این راستای وجود دارد؛ نخست اینکه باید مواجهه درست علمی و فنی با این مساله داشت و دوم اینکه باید سواد رسانه‌ای این حوزه را آموخت و بکار گرفت.

وی با تاکید براینکه باید پروژه‌های فنی در حوزه هوش مصنوعی آغاز شود، گفت: اخیرا دو سامانه در حوزه پاسخگویی به مسائل شرعی رونمایی شد و در اختیار مخاطبین قرار گرفت؛ سامانه پاسخگویی به سوالات دینی مبتنی بر هوش مصنوعی با نام «دین دان» و فاز اول نرم‌افزار دستیار کمکی پاسخ به سوالات شرعی با هوش مصنوعی با عنوان «متینا» نیز رونمایی شد و در اختیار مخاطبان قرار گرفت.

دبیر ستاد راهبری فناوری های هوشمند حوزه های علمیه ادامه داد: سامانه مشاوره هم ایجاد شده و در آینده نزدیک یک سامانه ملی در حوزه هوش مصنوعی ایجاد و رونمایی خواهد شد.

ستاد راهبری هوشمند حوزه‌های علمیه آماده همکاری با دارندگان داده است

وی عنوان کرد: ستاد راهبری هوشمند حوزه‌های علمیه از نظر فنی آماده کمک به هر فرد و مجموعه‌ دارای داده‌ است تا روی داده‌ها پردازشی صورت گیرد و بخواهد به عنوان یک توانمندساز یا دستیار هوشمند از ظرفیت هوش مصنوعی استفاده کند.

وی افزود: از نظر دانش علمی نیز مدیران باید با ابعاد این پدیده و کاربست آن آشنا شوند و بدانند این فناوری چیست و چه قابلیت هایی دارد و چه اقداماتی می توان با آن انجام داد تا بتوان این ابزار را به خدمت گرفت.

دکتر قاسمی گفت: اگر کشور ما در بسیاری از فناوری‌ها مانند صنایع موشکی و دفاعی توفیقاتی داشته یک روایت پیشرفتی در حوزه آن فناوری حاصل کرده و مشخص شده که چه اقداماتی باید انجام شود و نقاط تمایز ما با سایر کشورها چیست و عزم عمومی و فرهنگ صحیح استفاده و اراده و مطالبه اجتماعی در بستر آن فناوری ایجاد شده است.

وی ادامه داد: به عنوان مثال در جنگ تحمیلی متوجه شدیم که نیاز به ساخت موشک داریم و این احساس نیاز سبب شد که در عرصه موشکی توفیقات زیادی کسب کنیم تا حدی که امروز سبب بازدارندگی از نفوذ دشمن به کشور ما شده است.

وی تاکید کرد: در حوزه هوش مصنوعی نباید واقعه‌ای رخ دهد تا ما سطح توانمندی کشور را نسبت به رقبای خود ارتقا دهیم بلکه باید از هم اکنون سواد فنی و علمی در این حوزه جدی گرفته شود.

این فعال حوزه فناوری‌های هوشمند کشور گفت: در حوزه رسانه باید ورود جدی داشت تا آحاد جامعه هم با این مسئله ارتباط جدی برقرار کنند نه اینکه صرفا بحث فنی مدنظر باشد لذا باید سواد رسانه مردم و به خصوص مدیران ارتقا یابد.

وی با بیان اینکه با مطالبه خبرنگاران می توان شاهد سرعت عمل مدیران در این حوزه شد گفت: بسیاری از مدیران هنوز آشنایی با این فناوری ندارند و واقعیت این است که در عرصه حکمرانی‌های نوین و پلتفرمی بستر بسیاری از برنامه‌ها مبتنی بر آی تی است که هوش مصنوعی می‌تواند بر آن سوار شود.

اصحاب رسانه به سواد فناوری‌های هوشمند مجهز شوند

وی گفت: نخست باید رسانه‌های ما درکی نسبت به این حوزه داشته باشند تا بتوانند از همه دستگاه‌های دولتی و مجموعه‌های حوزوی مطالبه کنند که چه طرح و برنامه‌ای در عرصه هوش مصنوعی دارند و چه میزان زیرمجموعه خود را با مفاهیم هوش مصنوعی آشنا کرده اند.

دکتر قاسمی اظهارداشت: امروز تمام نهادهای شاخص حوزوی، تمام مجموعه‌های دغدغه مند انقلابی، تمام مجموعه‌هایی که در هویت‌سازی و در گفتمان انقلاب اسلامی دولتی و غیردولتی حضور دارند باید تلقی از هوش مصنوعی داشته و طراحی متناسب با هوش مصنوعی را در همه عرصه‌های مدیریتی خود داشته باشند.

وی گفت: اگر اراده باشد که ایران در زمره ۱۰ کشور برتر در حوزه فناوری‌های هوشمند باشد هر کس باید از خود و مجموعه خود موضوع را دنبال کند و اصحاب رسانه، افراد دارای تریبون و افراد اثرگذار و مدیران کشور در لایه خاص خود باید وارد عمل شوند.

مواجهه تمدنی با رژیم صهیونیستی نیازمند اقدام جدی است

وی با بیان اینکه ما باید بپذیریم در عرصه هوش مصنوعی عقب هستیم، اظهارداشت: امروز جایگاه ایران در مطالعات و تحقیقات هوش مصنوعی جزء ۲۰ کشور اول دنیاست اما در عرصه کاربست این فناوری در جایگاه ۱۰۰ و جزء کشورهای عقب مانده دنیا هستیم.

دبیر ستاد راهبری فناوری های هوشمند حوزه های علمیه گفت: رژیم صهیونیستی در مطالعات و تحقیقات هوش مصنوعی رتبه مشخصی ندارد زیرا قدرت‌های دنیا پشتیبان آن هستند اما در عرصه کاربست هوش مصنوعی، رتبه پنجم دنیا را دارد و اگر خود را در مواجهه تمدنی با این رژیم می دانیم باید این فاصله را کم کنیم.

وی تاکید کرد: در این راستا عناصر فنی، جریان رسانه‌ای، جریان مطالبه‌گری و آگاهی‌بخشی باید راه بیفتد و اقدام اساسی و جدی و فوری انجام شود.

وی عنوان کرد: جریان حوزه‌های علمیه و اندیشه متعهد انقلابی که در قم وجود دارد می تواند پیشران این عرصه باشد و مانند بسیاری از عرصه‌هایی که اندیشه دینی و متعهدانه وارد عمل شد و عرصه را تبدیل به یک میدان جهاد کرد در عرصه فناوری‌های هوشمند نیز ورود کند.

برگزاری نخستین همایش بین‌المللی هوش مصنوعی به همت ستاد فناوری‌های هوشمند

دکتر قاسمی با اشاره به برخی اقدامات ستاد فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه گفت:‌ هدف از تشکیل ستاد با محوریت آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه کشور، تحقق منویات مقام معظم رهبری بوده و در این مدت دوره‌ آموزشی به همت دفتر تبلیغات برای خبرنگاران برگزار شد و دوره‌های سواد هوش مصنوعی به طور عام در مجموعه مهارت خانه طلاب ضبط و ارائه شده و همه علاقمندان حوزوی و غیرحوزوی می‌توانند در این دوره‌ها شرکت و مدرک آن را به صورت رایگان دریافت نمایند.

وی گفت: همچنین مستندی با موضوع روایت پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی برای پخش در شبکه سه سیما تهیه شده که به زودی اکران خواهد شد.

وی ادامه داد: همایش «هوش مصنوعی و رسانه تمدن‌ساز» نیز در این راستا برگزار شد و نخستین همایش بین‌المللی هوش مصنوعی، فرهنگ و علوم اسلامی نیز در شهریورماه ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد که مهلت ارسال آثار به دبیرخانه آن تا ۳۰ اسفندماه سال جاری است که این همایش به منظور رسیدن به اهداف مدنظر برای ارتقای فرهنگ و علوم اسلامی است تا بتوان روایت تمدنی از این مسئله را خلق کرد.

این مدرس دوره‌های هوش مصنوعی عنوان کرد: در این مدت اخبار متعددی تولید و نشست‌های متنوعی برگزار و اقداماتی در لایه های مختلف انجام شده است؛ مرکز تبلیغ و فضای مجازی حوزه علمیه نیز در همه لایه های کاربست هوش مصنوعی از جمله در تولید محتوا و تهیه محصولات رسانه ای فعال شده است.

وی گفت: مراکز حوزوی مانند شبکه ولایت با سال‌ها فعالیت داده‌هایی جمع‌آوری کرده‌اند که می‌تواند با کار مشترک با ستاد پردازش داده‌های آن‌ها انجام و راه استفاده از آن محتوا هموار شود.

اصحاب رسانه فعالیت جهادی در راستای هوش مصنوعی داشته باشند

وی اظهارداشت: از اصحاب رسانه درخواست دارم این عرصه را یک عرصه جدی جهادی بدانند و به عنوان یک اولویت درجه یک به آن نگاه کنند زیرا امروز نقش هوش مصنوعی در تولید فک نیوزها در مدیریت افکار عمومی غیرقابل انکار است و اگر تدبیری اندیشیده نشود عرصه را به دست دیگران خواهیم سپرد.

نیازمند جریان‌سازی رسانه‌ای جدی هستیم

دکتر قاسمی با تاکید براینکه نیازمند یک جریان سازی رسانه ای جدی هستیم، گفت: شهر قم همواره مقصد سفر بسیاری از مسئولان نظام بوده و است لذا از اصحاب رسانه می خواهیم با حضور در این جلسات از مسئولان مربوطه در این حوزه مطالبه‌گری داشته باشند که چه اقدامی در حوزه روایت پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی انجام داده‌اند و چه اقداماتی باید انجام شود تا این صدا تبدیل به جریانی شود که به سایر نهادهای دولتی و حاکمیتی و بخش عمومی و خصوصی منتقل شود و در سرنوشت کشور تاثیرگذار باشد.

وی تصریح کرد: بازدید اصحاب رسانه از برخی ظرفیت‌های هوش مصنوعی در صنایع دفاعی و بخش‌های دیگر که امروز جزء سرمایه‌های نظام است به منظور جهت‌دهی افکار عمومی اثرگذار است و خبرنگاران باید با ابعاد و زوایای این موضوع آشنا شده و روایت پیشرفت در این عرصه را به مردم منتقل کنند.

وی افزود:مشاهده حضوری دستاورهای کشور در مسئله هوش مصنوعی در قالب تورهای روایت پیشرفت اثربخشی بسیارزیادی خواهد داشت که به همت ستاد فناوری های هوشمند حوزه های علمیه انجام خواهد شد.

در انتهای جلسه اصحاب رسانه به بیان نقطه نظرات خود و نحوه همکاری با ستاد پرداختند و پیشنهاداتی ارائه شد که با تدوین آن مقرر شد تا به آن‌ها عمل شود.پایان پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا