نائبرئیس اول کمیسیون امنیت ملی مجلس: مسئولان مراقب انحصار در حوزه هوش مصنوعی باشند / هوش مصنوعی پیشرفت یا عدم پیشرفت یک کشور را رقم میزند

فاطمه سادات محمدی
نایبرئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار ما اظهارداشت: مسئولان مراقب انحصار در حوزه هوش مصنوعی باشند زیرا این فناوری در آینده نه چندان دور پیشرفت یا عدم پیشرفت یک کشور را رقم میزند.
عباس مقتدایی خوراسگانی در گفت وگو با خبرنگار ستاد راهبری فناوریهای هوشمند حوزههای علمیه درخصوص لزوم استفاده از هوش مصنوعی، گفت: پیگیری علوم نوپدید و میان رشتهای از ضروریات کشور است.
وی افزود: مقام معظم رهبری با توجه به کارکردها، کاربردها و دانش مرتبط با هوش مصنوعی خط و جهتدهی پیش دستانهای را به عنوان یک سرخطی که همه بخشها به ویژه مجموعههای علم و فناوری کشور باید دنبال کنند مشخص کردند.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به این تاکید مقام معظم رهبری که فرمودند باید ایران جزء ۱۰ کشور برتر در بحث فناوری هوش مصنوعی باشد، چرا عزم و پیگیری جدی در نمایندههای مجلس مشاهده نمیشود؟ گفت: مجلس شورای اسلامی از نهادهایی است که میبایست در این جهت فعالیتهای گستردهای را شروع کند اما متاسفانه ما متناسب با نیاز کشور در زمینه هوش مصنوعی فعالیت نکردهایم.
نماینده حوزه انتخابیه اصفهان و ورزنه در دورههای نهم، یازدهم و دوازدهم مجلس شورای اسلامی ادامه داد: خط اصلی که رهبری مشخص کردهاند میبایست به سرعت پیموده و عملیاتی شود و جا دارد که در بودجه ۱۴۰۴ موضوع هوش مصنوعی به عنوان یک مبحث ویژه مورد توجه قرار گیرد؛ اقدامی که تاکنون صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد: واقعیت آن است که اکنون پا به پای این ایده و دیدگاه و این نیاز ضروری، همه بخشها باید تلاش عملیاتی خود را داشته باشند.
وی عنوان کرد: وزارت علوم در پیشانی این پیگیریها میبایست هم در زمینه تولید علم هم تقویت پژوهشکدهها دانشکدههای مرتبط و دانشگاهها اقدامات لازم را انجام دهد.
مقتدایی افزود: سایر بخشهای پشتیبانی کننده و یا بهرهبرداری کننده از این رویکرد جدید علم و فناوری هم باید پای کار بیایند و رسانهها و فعالان علمی و اثرگذاران عرصه فناوری کشور اکنون باید مطالبه لازم برای تقویت هوش مصنوعی را داشته باشند.
وی بیان کرد: شاید یکی از دلایل کوتاهیهای صورت گرفته، نبود فهم عمیق از جایگاه هوش مصنوعی برای حال و آینده کشور است.
وی خاطرنشان کرد: هوش مصنوعی یک زیرساخت است که همه بخشهای آینده کشور از معبر این زیرساخت میتوانند تقویت و توسعه یابند و یا ناکارآمد و عقب مانده شوند زیرا در این عرصه هم رقابت جهانی و هم زمینه انحصار وجود دارد.
نایبرئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ما باید به نحوی رفتار کنیم که در آینده انحصارها کشور ما را محدود نکند کمااینکه شاهد بودیم در زمینه انرژی هستهای پس از پیشرفتهای اولیه توسط چند کشور، انحصار پدید آمد و سایر کشورها به ندرت توانستند از مرز این انحصار عبور نمایند.
هوش مصنوعی پیشرفت یا عدم پیشرفت یک کشور را رقم میزند
وی گفت: این یک موضوع جدی است که هوش مصنوعی در آینده میتواند پیشرفت یا عدم پیشرفت یک کشور را رقم بزند.
وی اظهارکرد: اگر در زمینه هوش مصنوعی یک شورا، ستاد و یا قوه عاقلهای در سطح ملی به عنوان مجموعه بالادستی شکل بگیرد به بهرهگیری و توسعه هوش مصنوعی سرعت میبخشد.
گفتنی است این مصاحبه با همکاری ستاد راهبری فناوری هوشمند حوزه های علمیه انجام شده است.پایان پیام/۱۱۰