در دیدار جمعی از اصحاب رسانه با نماینده آیت الله یعقوبی مطرح شد: مراجع هم در قبال مردم، وظایفی دارند/شیعیان حول محور امام علی اختلافات را کنار بگذارند
آستان بهارستان؛ جمعی از اصحاب رسانه استان تهران با حجت الاسلام والمسلمین شیخ قیس طایی نماینده تام الاختیار و رئیس دفتر حضرت آیت الله العظمی یعقوبی مرجع عالیقدر دیدار و گفت وگو کردند.
حجت الاسلام والمسلمین شیخ قیس طایی در این دیدار با تبریک ایام دهه مبارک فجر گفت: پیروزی انقلاب اسلامی ایران به دست امام خمینی (ره) امیدی برای تمام مسلمانان در اقصی نقاط جهان بود و جمهوری اسلامی ایران خدمات ویژه ای به محرومان داشته و سبب تبادل افکار شده است.
وی افزود: مردم عراق و شهید صدر پیگیر اخبار امام خمینی بودند و ایشان مریدان زیادی در عراق داشتند تا حدی که طرفداری از امام سبب فشارهای سیاسی و منجر به استعفای شهید صدر شد.
وی افزود: آیت الله العظمی شیخ محمد یعقوبی نیز نسبت به اندیشه های امام خمینی(ره) و انقلاب توجه ویژهای دارند و در زمان خفقان حکومت صدام مبحث ولایت فقیه امام را تدریس می کردند و پیوسته توسط دستگاه های امنیتی مورد آزار قرار می گرفتند.
حوزه نجف مدیون آیت الله العظمی یعقوبی است
این استاد درس خارج گفت: آیت الله یعقوبی ۲۰ روز بعد از سقوط صدام سکان مرجعیت را به دست گرفتند؛ دروس حوزوی آن زمان کمرنگ و حوزه فروغ خود را از دست داده بود و ایشان حوزه علمیه نجف را احیاء کردند به همین خاطر حوزه علمیه نجف و حرکت مردمی آن مدیون آیت الله العظمی یعقوبی است.
وی با بیان اینکه ارتباط و وحدت میان تمام شیعیان دنیا یک ضرورت است، افزود: نقطه مشترک شیعیان در سراسر دنیا ولایت امیرالمومنین است و همه شیعیان باید روی نقاط مشترک متمرکز شوند.
وی تاکید کرد: شیعیان اختلافات را حول محور امام علی کنار بگذارند تا اختلافات سبب جدایی و فاصله بین مردم و حتی بین مردم و حکومت نشود.
حجت الاسلام والمسلمین طایی بیان کرد: وحدت مسلمانان و تکیه بر نقاط مشترک مورد تاکید آیت الله یعقوبی است و معتقدند در حوزه های علمیه هم باید بر نقاط و آرای مشترک تاکید شود. اختلافات زبانی، اجتماعی و سیاسی نباید بین شیعیان اختلاف بیاندازد و اگر هم اختلاف در کشور و حتی بلاد اسلامی به وجود آمد باید با چنگ زدن به وحدت و شیوه امیرالمومنین علیهالسلام پایان یابد. اختلاف نظرها نباید سبب جدایی بین مرجعیت و مردم و بلاد اسلامی شود.
حوزه قم و نجف جدایی ناپذیر هستند
وی در خصوص نظر آیت الله یعقوبی در مورد حوزه های علمیه نیز گفت: حوزه قم و نجف برخلاف نظر عده ای، دو قطب جداگانه نیستند بلکه جدایی میان حوزه عراق و قم وجود ندارد. در عین حال استقلال و حریت و آزادی حوزه های مستقل انقلابی باید حفظ شود.
وی تصریح کرد: مرجعیت ایران و عراق ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و تفرقه بین دو حوزه وجود ندارد تنها در مسائل فقهی و اصولی اختلاف نظر وجود دارد که باید هم باشد و غیرطبیعی نیست و البته حوزه های علمیه منحصر به حوزه قم و نجف نمی شود.
رئیس دفتر حضرت آیت الله العظمی یعقوبی ادامه داد: در این راستا در تشییع پیکر آیت الله صافی گلپایگانی در عراق، هیات های حسینی به درخواست آیت الله یعقوبی در مراسم حاضر و به شرکت کننده ها خدمت می کردند.
مراجع باید به وظایف خود در قبال مردم عمل کنند
وی گفت: بسیاری از وظایف مردم در قبال مرجعیت سخن می گویند اما آیت الله یعقوبی پیگیر انجام وظایف مرجعیت در برابر مردم است و معتقد هستند که همانگونه که مکلف وظایفی دارد
مراجع هم در قبال مردم، وظایفی دارند. مراجع باید شریعت اسلام را به درستی به اطلاع مردم برسانند و شرح دهند.
وی افزود: وظیفه مرجعیت در وهله نخست در همه دنیا این است که تا زمان ظهور امام عصر به مسلمانان و بخصوص حوزه های علمیه و طلاب خدمت کنند و علوم اهل بیت سلام الله علیه را نشر دهند. مرجعیت باید تا ظهور امام عصر کفالت مسلمانان را به عهده گیرد و وظیفه خود را ادا کند.
حجت الاسلام والمسلمین طایی در پاسخ به این سوال که میانه آیت الله یعقوبی با جریان مقاومت چگونه است؟ گفت: قبل از فتوای آیت الله سیستانی در مورد داعش آیت الله یعقوبی بیانیه ای صادر کردند که باید یک گروه مردمی در برابر داعش تشکیل شود.
وی در پاسخ به این سوال که رابطه آیت الله یعقوبی با مقتدی صدر به چه شکل است؟ گفت: رابطه فامیلی و حزبی میان ایشان و مقتدی صدر وجود ندارد.
مختصری از زندگی نامه آیت الله العظمی شیخ محمد یعقوبی
وی همچنین با اشاره به مختصری از زندگی نامه آیت الله العظمی شیخ محمد یعقوبی گفتند: مرجع عالیقدر آیت الله العظمی شیخ محمد یعقوبی تاکنون بیش از ۱۰۰جلد کتاب به رشته تحریر درآوردند.
این مولف کتب حوزوی افزود: از جمله مهمترین تألیفات ایشان مجموعه ۱۲ جلدی فقه الخلاف (که دو جلد دیگر آن در نوبت چاپ قرار دارد)، الفقه الباهر فی صوم المسافر، خطاب المرحله، الأسوه الحسنه للقاده و المصلحین، کتاب دو جلدی دور الأئمه فی الحیاه الإسلامیه، المعالم المستقبله للحوزه العلمیه است.
وی ادامه داد: همچنین الریاضیات للفقیه، المشتق عند الأصولیین، الشهید الصدر الثانی کما أعرفه، قنادیل العارفین، ثلاثه یشکون، مجموعه سه جلدی الفقه الاجتماعی، نحن و الغرب، من وحی الغدیر، فقه طلبه المجامعات، فقه العائله از دیگر آثار این مرجع عالیقدر است.
وی گفت: ۲۵ جلد کتاب ایشان به فارسی ترجمه شده و توضیح المسائل ایشان هم به زودی به فارسی ترجمه می شود.
حجت الاسلام و المسلمین طایی بیان کرد: آیت الله یعقوبی توسط مرجع عالیقدر آیت الله العظمی خویی(ره) به لباس روحانیت مزین گشت.
یار و یاور شهید صدر ثانی
وی همچنین از همراهی آیت الله العظمی یعقوبی با شهید صدر ثانی نام برده و گفت: آیت الله یعقوبی پنج سال در درس فقه آیت الله سیستانی شرکت می کردند و یار و یاور شهید صدر ثانی به شمار می رفت و مرد شماره دو مرجعیت بعد از شهید صدر ثانی قلمداد می شود.
وی گفت: شهید سید محمد صدر، شیخ محمد یعقوبی را به ریاست دانشگاه علوم دینی «صدر»، منصوب نمود و پنج ماه قبل از شهادت ایشان در دیداری که با طلاب دانشگاه علوم دینی «صدر» داشتند، شیخ محمد یعقوبی را جانشین خویش قرار داده و گفتند ایشان شایسته است حوزه علمیه را پس از من در اختیار بگیرد.
حجت الاسلام والمسلمین طایی گفت: آیت الله یعقوبی علاوه بر مدیریت دانشگاه علوم دینی «صدر» و دانشگاه الزهراء(س)، هم اکنون استاد درس خارج حوزه علمیه هستند و رساله عملیه ایشان «سبل السلام» نام دارد.
وی اظهارداشت: آیت الله العظمی یعقوبی براین باور هستند که فعالیت های مرجعیت دینی بایستی توسط موسسه ها و نهادهای مردمی اداره شوند و فرد محور نباشد.
وی ادامه داد: لذا معظم له جمعیت «بانوان مبلغ»، مرکز علمی پژوهشی «العین»، کانون علم و دین، مرکز تخصصی علمی پژوهشی امام صادق (ع) و موسسه خیریه فیض الزهراء (س) را راه اندازی و هر یک از آنها را مسئول عهده دار وظیفه خاصی کردند.
حجت الاسلام طایی گفت: آیت الله یعقوبی از تحصیلات دانشگاهی هم بهره برده و مدرک کارشناسی در رشته مهندسی شهرسازی از دانشگاه بغداد را دارند.پایان پیام/۱۱۰