حجتالاسلام وحدتی آراسته؛ راهکارهایی برای بهبود وضعیت اقتصادی/ مسئولان با حقوق نجومی درد مردم را درک نمی کنند
آستان بهارستان ؛ حجت الاسلام والمسلمین بهمن وحدتی آراسته در مورد بهبود وضعیت اقتصادی کشور مطالبی را عنوان کرد و گفت: مسئولان با حقوق نجومی درد مردم را درک نمی کنند.
به گزارش آستان بهارستان ؛ این کارشناس پیشگیری و درمان آسیب های اجتماعی با بیان اینکه بهبود مشکل معیشت مردم با رشد سریع و مستمر ممکن است، گفت: تعاونیهای تولید میتواند یکی از گرهگشاترین اقدامات برای ایجاد اشتغال و بهخصوص برای ایجاد عدالت اقتصادی در مجموعهی کشور باشند.
وی افزود: اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی راهکار رشد اقتصادی است. اصلی که یکی از غنیترین اصول اقتصادی قانون اساسی و باید با رعایت نظم و انضباط کاری مدیریت شود.
وی عنوان کرد: زمانی که عدهای از مسئولان در سطح بالایی از لحاظ درآمدی قرار دارند، نمیتوانند درد و رنج اقشار ضعیف و کمدرآمد را متوجه شوند، میطلبد که مدیران دلسوز و جهادی در راس امور قرار گیرند.
حجت الاسلام وحدتی آراسته گفت: باید در سیستم مدیریتی حکومت اسلامی امام علی (ع) الگوی مسئولان باشد، چراکه ایشان در سطح کمدرآمدترین مردم آن زمان زندگی میکردند و به همین علت اقشار ضعیف را درک و به آنها کمک میکردند، اما وقتی عدهای از مسئولان ما حقوق فوقالعاده و نجومی میگیرند و همچنین در بین اقشار مختلف جامعه حضور ندارند، نمیتوانند درد مردم را بهدرستی درک کنند و برای رفع آن چارهاندیشی سریعی داشته باشند.
بسیاری از مردم بهسختی احتیاجات ضروری خود را تأمین میکنند
وی ادامه داد: لذا نیازمند اراده قوی برای حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم هستیم و از مدیرانی که دریافت حقوق بالا را حق خود میدانند، انتظار یاری نمی توان داشت.
وی عنوان کرد: این واقعیتی انکار ناپذیر است که فرد زمانی نسبت به موضوعی واکنش نشان میدهد که خود درگیر آن موضوع یا مشکل باشد، هم اکنون بسیاری از مردم جامعه، بهسختی احتیاجات ضروری خود را تأمین میکنند، اما متأسفانه عدهای از مسئولان از مردم فاصله گرفتهاند و باتوجه به این فاصله طبقاتی بین مردم و مسئولان، حل معضل اقتصادی به کندی پیش می رود.
این کارشناس پیشگیری و درمان آسیب های اجتماعی اظهارداشت: باید گفت راهکار اساسی و درست پیروی از فرامین امامین انقلاب است و اراده لازم و فولادین مسئولان نظام است و نهایتا اینکه حل مشکلات اقتصادی و معیشتی فعلی کشور تنها بهصورت سناریوی ترکیبی قابل حل است.
وی با اشاره به موضوعات ریشهای در اقتصاد کشور، گفت: تورم توأم با رکود ساختاری قدمت ۵۰ساله دارد، قطع ارتباط اقتصادی کشور با جهان، وابستگی سخت به دلار، وابستگی به نفت خام، بهرهوری پایین عوامل تولید، فقدان زیرساختهای تولیدی و خدماتی پیشرفته از جمله حملونقل بهروز، تأثیر ساختاری نرخ ارز بر اقتصاد کشور مشکلاتی است که باید برای آن چاره اندیشی کرد.
وی به بیان راهکار پرداخت و افزود: نخست باید به حل مشکلاتی پرداخت که ریشه در حوزههای سیاسی، اجتماعی و حتی فرهنگی دارد که می توان به فرهنگ و روابط کار و بهرهوری عوامل تولید اشاره کرد.
حجت الاسلام وحدتی آراسته تاکید کرد: موضوع مهم و زیرساختی اساسی دیگر اصلاح شیوه حکمرانی و تصمیم گیری اقتصادی در کشور است. برای اصلاح شیوه حکمرانی اقتصادی تنها بخش مجریه در نظر نیست بلکه قوای سه گانه و بهخصوص نمایندگان مجلس نقش بسیار کلیدی دارند.
وی افزود: موضوع مهم دیگر خروج دولت تا حد امکان از حوزه تصدیگری و مردمیسازی است تا واگذاری مدیریت بنگاهها به بخش خصوصی تا حد ممکن انجام شود.
وی بیان کرد: اگرچه تعطیلی بنگاههای اقتصادی و بیکاری کارگران امری نامطلوب است اما بنگاهی که به دلایل اقتصادی و چرخه عمر محصول یا فناوری، اساسا قابل ادامه حیات نیست نباید با تزریق مصنوعی منابع با حمایت غیر منطقی مانعه تعطیلی شد چراکه این روند نیز موجب افزایش هزینه مبادله و ترویج روش های غیر بهرهورانه در تولید و اقتصاد خواهد شد، که در ادامه همان کارگران به بخش خصوصی تزریق خواهند شد.
این کارشناس مسائل اجتماعی گفت: اقدام بعدی انجام اصلاحات اساسی در بخشهای نظام بانکی و بانکداری، مالیاتی، تامین اجتماعی، صندوقهای بازنشستگی همزمان با رفع انحصارهای مختلف و حذف امضاهای طلایی و شفافسازی در جهت مقابله جدی با رانت و فساد اقتصادی است.
وی ادامه داد: کاهش وابستگی به دلار، اصلاح نظام بانکداری، کاهش وابستگی به نفت خام، اصلاح بخش هایی به سمت خصوصی سازی، ارتباط کلان اقتصادی از راهکارهای مهم است.
وی افزود: پس از این مراحل استفاده از ابزارهای پیشرفته از جمله انواع اوراق مالی برای تامین منابع مالی مورد نیاز دولت ازجمله راهکارهاست، به شرطی که شبکه بانکی مجبور به خرید این اوراق نشوند چراکه در اینصورت بانکها نیز دوباره به سراغ منابع بانک مرکزی یعنی خلق نقدینگی با واسطه خواهند رفت. در این شیوه تعامل اقتصادی ممکن است نرخ بهره بین بانکی افزایش و موجب افزایش نرخ بهره اسمی در اقتصاد شود که البته این رویه موجب جابهجایی پول به سمت دولت خواهد شد که در حین رفع مشکل کسری بودجه بدون روش تورمی، احتمالا ترکیب تقاضای کل نیز در اقتصاد اصلاح خواهد شد. اما این روند را نمیتوان بدون نگاه جدی به بازار سرمایه توصیه کرد.
حجت الاسلام وحدتی آراسته گفت: اقدام موثر دیگر بهرهورسازی داراییهای دولتی و فروش مازاد اموال، املاک و اراضی بدون بازدهی دولت است که از یکسو موجب کاهش مخارج نگهداری در حین ایجاد درآمد و از سوی دیگر بهرهور شدن این اموال در تولید بخش خصوصی خواهد شد.
وی ادامه داد: اقدام مهم دیگر تعیین تکلیف واقعی پروژههای نیمه کاره دولتی است در تمام کشور. چه بسا پروژههایی که گفته میشود نگهبان تاسیسات و ساختمان نیمه کاره طرح بازنشسته شده اما طرح هنوز تعیین تکلیف نشده است. این اقدام نیازمند اصلاح فرایند و صدور مجوز دیوانی و محاسباتی بودجه و اموال دولتی است که میتواند در رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی اثرگذار باشد.
اخذ مالیات باید دقیق و اصولی باشد
وی اظهارکرد: در بسیاری از کشورهای موفق و در حال توسعه با استفاده از یک سیستم مالیاتی درست و دقیق تمام خرجهای عمومی کشور را با این روش جبران می کنند، اما در کشور ما با توجه به اینکه بخش مهم و بزرگی از اقتصاد کشور در بخش غیرمولد می باشد، لذا مالیاتی نمیدهد و بخش های رسمی نیز با فرار مالیاتی گستردهای روبرو هستند و این طبیعی است که در چنین شرایطی دولت با افزایش قیمت ارز و ایجاد تورم در صدد جبران هزینهها است که به این روش اقتصاد کشور دچار مشکل اساسی خواهد شد.
این کارشناس پیشگیری و درمان آسیب های اجتماعی گفت: مهمترین راه دیگر برای رفع مشکل اقتصاد در کشور این است که هنوز علم و دانش و دانشگاه تبدیل به عامل ثروت در ایران نشده است و درحال حاضر یکی از مشکلات اصلی کشور بیکاری فارغالتحصیلان و دانش آموختگان دانشگاه های کشور است درحالیکه یکدانشآموخته باید بتواند کارآفرین قوی و مولد شغل در جامعه باشد اما بسیاری از دانش آموختگان بیکار هستند.
وی افزود: راهکار مهم دیگر ارتباط اقتصادی و تجاری دارای منفعت با دیگر کشورها است؛ ارتباط اقتصادی و تجاری کشورها باید به صورت متقابل وجود داشته باشد و طرفین از رابطه مبادله سود و بهره کافی ببرند.
وی تصریح کرد: نباید به نحوی رفتار کنیم که منافع اقتصادی خود را از کشورهایی مانند اروپایی گدایی کنیم. بلکه میتوانیم با تنوع بخشی به شرکای تجاری خود بازار خود را گسترش داده و در میان کشورهای غیر غربی بازار صادراتی برای کالاهای خود پیدا کنیم و این یکی از توصیه های مهم رهبر انقلاب در خروج از وابستگی به ارز دلار هم می باشد.
حجت الاسلام وحدتی آراسته گفت: ما اکنون با کشورهایی نظیر سوریه و عراق به دلیل نقش آفرینی حیاتی در آنها ارتباط ویژه داریم و اینها به محصولات ما نیاز دارند. برای نمونه، کشورهایی مثل عراق و لبنان ظرفیت تجاری بالا و نقش پررنگ تجاری در دیگر کشورها دارند درحالی که ما دنبال مشتری برای کالای ایرانی میگردیم. میتوانیم با چنین کشورهایی که اغلب دارای روحیه تجاری سالم هستند ارتباط تجاری بیشتری داشته باشیم.
باید شرکای تجاری خودمان را تنوع بخشیم
وی بیان کرد: ما نباید اقتصاد را فقط به اروپا و حتی کشورهایی که تنها دنبال منافع خودشان هستند محدود کنیم و باید شرکای تجاری خودمان را تنوع بخشیم. واقعیت آن است که ما مشکل فروش محصولاتمان را داریم، درحالی که اساسا اروپاییها و کشورهای صاحب قدرت مشتری محصولات ما نیستند. کشورهای همسایه و کشورهای با فرهنگ مشترک از این جهت برای ما فرصتهای بسیار خوبی هستند.
وی افزود: همچنین عدم حمایت از مالکیت فکری کارآفرینان یکی از معضلات در اقتصاد کشور است، اگر اقتصاد دانشپایه شود یک نظام مالکیت فکری باید درست شود و اگر کسی به دستاورد علمی رسید باید سیستم از این فکر و اندیشه حمایت کند و اگر از مالکیت فکری افراد حمایت نشود هیچ کارآفرینی درست نخواهد شد، چون کارآفرین اگر ایده نو خلق کند ولی دولت و یا قانون از او حمایت نکند کار پیش نخواهد رفت، بنابراین برای ایدههای اقتصادی که اساس نوآوری اقتصادی دارد باید قانون داشته باشیم و باید نظام حقوقی از آن حمایت کند.
این کارشناس مسائل اجتماعی گفت: موضوع دیگر اینکه آگاهی مردم و کارآفرینان از اقتصاد، قوانین و تولید باید ارتقا پیدا کند و در مجموع عمل به این راهکارها می تواند تغییری در اقتصاد کشور ایجاد کند.پایان پیام/۱۱۰