اخبار پوششی و تولیدی قماخبار قماخبار مهم

نرم‌افزار کتابخانه علوم حدیث رونمایی ‌شد

آستان بهارستان ؛ نخستین نرم‌افزار کتابخانه علوم حدیث شامل منابع علوم حدیثی شیعه و اهل سنت در بستر واحد جهت مطالعات و بررسی‌های تحقیقی و تطبیقی، رونمایی شد.

مدیر گروه علمی حدیث و رجال مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در مراسم رونمایی از نرم افزار کتابخانه علوم حدیث که امروز ۱۴ دی ماه در سالن جلسات این مرکز با حضور حجت الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی و محمدحسین بهرامی رئیس مرکز نور برگزار شد، با بیان اینکه علوم حدیث سنگ بنای دانش‌های علوم اسلامی است، اظهار کرد: حدیث از منظر شیعه به کلامی گفته می‌شود که حاکی از قول و فعل معصومین(ع) باشد، اما از منظر اهل سنت قول و فعل پیامبر و حتی صحابه حدیث است.

حجت الاسلام و المسلمین حجت باشتنی با اشاره به فرآیندی که حدیث طی می‌کند، افزود: سه فرآیند؛ صدور باچالش‌های (توریه، نسخ، تقیه و تدریج در بیان)، روایت (تصحیف، درج، سقط …) و مرحله فقه با چالش (علم و خاص، محکم و متشابه و لغات دشوار) مواجه است.

وی اظهار کرد: جدا افتادن امت اسلامی از اهل بیت(ع) و نشناختن جایگاه واقعی ایشان، منع از نقل و کتابت حدیث، به کارگیری فرآیند تقیه و تاریخ با توجه به اقتضائات حاکمیتی، شکل‌گیری جریانات و نحله‌های فکری منحرف در طول تاریخ ضرورت پرداختن به دانش‌های علوم حدیث را برای ما روشن می‌کند.

وی لزوم دسترسی به منابع علوم حدیثی و شیعه در بستر واحد جهت مطالعات و بررسی‌های تحقیقی و تطبیقی، تسریع و آسان سازی دسترسی به منابع علوم حدیث، ارائه فهرستی از واژگان و اصطلاحات تخصصی حدیث را اهداف تولید این نرم‌افزار دانست و گفت: تا امروز نرم افزاری با موضوع علوم حدیث نداشتیم و این نرم افزار اولین نسخه است که در زمینه تخصصی علوم حدیث بستری را فراهم می‌کند که ما مهم ترین کتاب‌های علوم حدیثی شیعه و اهل سنت را در آن ارائه و در اختیار حدیث پژوهان قرار دهیم.

حجت‌الاسلام باشتنی بیان کرد: بهره‌مندی از موتور جستجوی پیشرفته با قابلیت اولویت دهی پاسخ‌ها، قابلیت مشابه یابی متن، امکان ایجاد میز پژوهشی، ارائه کتاب شناسی، امکان به روزرسانی از طریق اینترنت از جمله ویژگی این نرم افزار است که محققان می‌توانند از بهره‌مند شوند.

وی اظهار کرد: در این نرم افزار، متن ۴۲۷ عنوان کتاب و رساله در ۵۵۰ جلد از مهمترین منابع شیعه و اهل‌سنت در موضوعات مختلف علوم حدیث مانند تاریخ حدیث، درایه‌الحدیث، فقه الحدیث، علل الحدیث و نقد الحدیث و … ارائه گردیده و نیز بیش از ۴۴۰۰ اصطلاح تخصصی علم حدیث و رجال برگرفته از ۱۹ عنوان کتاب، ارائه شده است.

مدیر گروه علمی حدیث و رجال مرکز نور، با بیان اینکه این نرم افزار نسخه اول کتابخانه علوم حدیث است، عنوان کرد: چشم انداز ما این است که در نسخه‌های دیگر این نرم افزار شاهد ارتقاء محتوای کتابخانه، افزایش تعداد منابع کتابخانه‌ای و هم‌چنین ارتقاء کارپوشه اصطلاحات و عرضه ساختار و محتوای علوم حدیث در قالب درختواره باشیم.

ضرورت استفاده پژوهشگران از هوش مصنوعی

حجت الاسلام قاضی عسگر، رئیس موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث هم در این مراسم با اشاره به توسعه هوش مصنوعی و ضرورت ورود پژوهشگران و عالمان حوزه دین و تشییع به این حوزه و فناوری‌های روز گفت: محققان و اندیشمندان حوزه دین باید قبل از ایجاد بحران کار‌های فاخر و بزرگی انجام دهند.

وی با بیان اینکه پس از ظهور داعش و شناخت تفکر تکفیری‌ها زمینه‌ی مناسبی برای توسعه مکتب اهل بیت فراهم شد، افزود: ضرورت دارد اندیشمندان وارد عرصه‌های پژوهش شوند تا محبت و عشق اهل بیت علیهم السلام را در دل‌های مردم جهان ایجاد کنند.

گفتنی است حدود ۲۰۰ پژوهشگر و متخصص حوزه علوم حدیث و نرم افزار در تلاشی یک ساله موفق شدند نرم افزار کتابخانه علوم حدیث را ارائه کنند. پیام پیام/۱۱۰

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا